Så mycket kostar Öviks förtroendevalda

Köttgrytan.

Det politiska etablissemangets vattenhål på savannen.

Folkhemsbankomaten.

Man kan hitta på många namn på systemet för arvoden och ersättningar till förtroendevalda i kommunen. Låt oss hålla oss till ”köttgrytan”.

Att köttgrytan finns där och att politiker – av alla valörer – samlas omkring den, det vet nog alla.

Men hur många är dessa politiker och hur stort är kaloriinnehållet i stuvningen som erbjuds?

Vi börjar med antalet förtroendevalda. Enligt kommunens förteckning finns det 247 förtroendevalda. Det omfattar även uppdrag som styrelseledamöter i den kommunala bolagen. T.ex. MIVA, Övik Energi och Övikshem. Nästan alla styrelseledamöter i dessa bolag är politiker, endast 12 är partilösa.

I Stockholms Stad går det drygt 600 kommuninvånare på varje förtroendevald. Samma siffra för Övik är 227 invånare.

Som exempel kan tjäna Mikael Breilin, som är Domsjösosse (valberedningen i Domsjö S-förening). Han är styrelseordförande i Övikshem och tjänar runt 100 000 kr på det uppdraget per år. Det som gör just exemplet Mikael Breilin stötande och talande, är att han är grundskolechef i kommunen. Han är alltså BÅDE topptjänsteman i bildningsförvaltningen OCH styrelseordförande i allmännyttiga Övikshem OCH sossepolitiker. Det är snaskigt. Riktigt snaskigt.

Vi har begärt ut uppgifter från kommunen om vad arbetskraftskostnaden är för alla dessa förtroendevalda. I kommunens svar ingår INTE ersättningar till styrelseledamöter i de kommunala bolagen. Mikael Breilins hundra laxar finns alltså inte med i nedan uppgifter. De 12 partilösa sitter i bolagsstyrelser, så mellan tummen och pekfingret kan man räkna med att 235 politiker delar på ett okänt antal förtroendeuppdrag exklusive styrelseuppdrag i kommunala bolag.

Så vad är då denna arbetskraftskostnad?

18 miljoner kr.

Siffran inkluderar arvoden, ersättningar och sociala avgifter. En viss del av dessa pengar återvinner förstås kommunen genom sin inkomstbeskattning. Men det gäller all arbetskostnad i kommunen, så ska vi jämföra utgiften med andra personalkostnader så är det 18 miljoner kr som gäller.

Enligt tidningen kommunalarbetaren så var medellönen i Örnsköldsvik för ett vårdbiträde 22 685 kr/månad år 2017. Med tillskjutande sociala avgifter (31,4% i normalfallet enligt Ekonomifakta) blir det en arbetskraftskostnad på 29 808 kr/månad eller 357 700 kr på året.

Det betyder att de förtroendevaldas arbetskraftskostnad på 18 miljoner kr per år, motsvarar 50 heltidsanställda vårdbiträden.

Lite faktadetaljer i sammanhanget:

Av 18 miljoner kr går 2,8 miljoner kr till kommunfullmäktige, som sammanträdde 9 gånger under år 2017. KF har 61 mandat. Arbetskraftskostnaden per sammanträde och mandat blir alltså 5100 kr! 90% av KF gäspar sig igenom fullmäktigesammanträdena och har aldrig gått upp i talarstolen överhuvudtaget.

Kommunalrådet Glenn Nordlund (kommunalråd = kommunstyrelsens ordförande) har en månadslön på 70 600 kr. Vad hette det nu, minnet sviker… Jo! Så var det! Socialdemokratiska ARBETARpartiet. Så var det ju.

Till kommunstyrelsen utbetalades 4,18 miljoner kr i lön under 2017. Kommunstyrelsen har 15 ordinarie ledamöter. Ordförande, vice och andre vice ordföranden är kommunalråden Glenn Nordlund och Per Nylén, samt det centerpartistiska oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind. De är alla tre heltidsarvoderade och har månadslöner om 70 600 kr, 50 600 kr och 59 000 kr. Räknar man bort dessa löner så betyder det att övriga 12 ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen delar på ca 2 miljoner kr. I snitt alltså 14 000 kr/månad i lön och ersättningar. Slafs, slafs.

Att vara förtroendevald borde bygga på ett ideellt engagemang, där endast kostnader hos individen ersättes. För heltidsuppdrag betyder det ersättning för förlorad arbetsinkomst på den öppna arbetsmarknaden. Eftersom de socialdemokratiskt förtroendevalda uppenbarligen tycker att ett vårdbiträde i Örnsköldsvik är värt 22 685 kr/månad i lön, så kan det vara en bra utgångspunkt. Möjligen kompletterat med ett ersättningsbidrag för inköp av kostym att använda vid representation. Matlåda till lunch duger och bilersättning bör följa samma regler som Region Västernorrlands regler för sjukresor.