Utgifterna för socialbidrag på väg att explodera?

Vi har skrivit om Härnösands krisande ekonomi, där inte minst socialnämndens underskott i år blir 40 miljoner kr.

Nu visar det sig att även Sundsvall har problem. Där blir underskottet 150 miljoner kr. Per kommuninvånare ungefär lika illa som Härnösand. Skillnaden är Härnösads likviditetskris – ett finare ord för att kassan är tom – där Sundsvall verkar ligga bättre till.

Vi tog en titt på månadsrapporten för humanistiska nämnden i Övik för oktober. (Humanistiska nämnden är motsvarigheten i Övik till socialnämnden i Härnösand). Den fanns med i kallelsen till humanistiska nämndens sammanträde den 13/11.

Så här ser det ut:

Screenshot_2018-11-15-08-02-39.jpg

Zoomar vi in på försörjningsstödet (“socialbidrag”) så finner vi:

sketch-1542272459401.png

Utgifterna för försörjningbidrag ökar alltså. Och nämnden kommer att gå med underskott. Men jämfört med Härnösand är det helt beskedligt.

Läser man dock texten under tabellen i månadsrapporten, så blir det intressant:

 “En kraftig ökning i försörjningsstöd där oktobers utbetalning ligger 1,2 Mkr högre än de senaste tre månadernas utbetalningar…”

Under 10 månader har utbetalningarna varit 34 Mkr. Alltså 3,4 Mkr per månad i snitt. Vi vet inte vad utbetalningarna var de senaste tre månadena. Men i ljuset av ett snitt om 3,4 Mkr/månad, så är en ökning med 1,2 Mkr väldigt mycket. Och väldigt abrupt.

För att förstå hur mycket en sådan ökning är, så lek med tanken att ett enmanshushåll behöver 12 000 kr i försörjningsbidrag för att överleva. 1,2 Mkr motsvarar då 100 enmanhushåll.

Kommunen förklarar detta med att vissa normer räknats upp med 1,6% och att ersättningsnivån till barn höjts med 200 kr. Men framförallt skriver man att antalet hushåll ökat i snitt med 46 st (som uppbär försörjningsbidrag). Det vill man till del förklara med att fler individer fått avslag på aktivistets- eller sjukersättning från Försäkringskassan.

Fan trot. Men ok då. En del kanske är det. Men vad beror övrig ökning på då? Vi gissar det som inte får diskuteras. Det som det alltid är hysch-hysch om. Största, möjliga tyyystnad. Invandringens kostnader.

Men oavsett. Om humanistiska nämnden uppvisar ett jättehopp i utbetalning av försörjningsstöd från ena månaden till nästa, förmodligen en höjning på runt 33%, är inte det då en nyhet? Något som borde rapporteras i Allehanda, på Svt Västernorrlands hemsida, i radions P4, …?

Du får nog följa kraschen här på Granskning Örnsköldsvik i ultrarapid. Se fordnet kränga, sladda, volta, träffa trädlinjen och fatta eld.

Allehanda och Svt kan du konsumera när du vill se vraket brinna.

I sammanhanget vill vi påminna om att kommunen har över hundra personer anställda på s.k. extratjänst. Det betyder att staten betalar hela arbetskraftskostnaden. En person kan innehava en extratjänst i 12 månader, med max förlängning i 12 månader.

Nedräkning pågår.