Konfliktfyllda bilder av tillväxt

Under rubriken “Örnsköldsvik har länets tredje bästa tillväxt” lägger kommunen upp en notis på sin hemsida, som refererar ett kreditupplysningsföretags ranking av företagstillväxt. Kommunalråd Per Nylén och näringslivschef Fredrik Holmgren citeras:
“– Det är en bekräftelse på den bredd och drivkraft som finns hos företagen runt om i vår kommun. ”Bästa tillväxt” är en positiv signal genom att den bygger på fakta och stimulerar till fortsatt utveckling både för näringslivet och för oss som kommun, säger Fredrik Holmgren, näringslivschef i Örnsköldsviks kommun.

– Ett näringsliv med tillväxt betyder oerhört mycket för Örnsköldsviks kommun. Att så många företag nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst bådar gott för framtiden – vårt näringsliv har all anledning att sträcka på sig! Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för ännu mer tillväxt för att trygga utvecklingen av vår kommun, säger kommunalrådet Per Nylén (S).”

Samtidigt kan man läsa hos Svt Västernorrland (länk):

“Statistiska centralbyrån siffror på hur befolkningsförändringen ser ut i länets övriga kommuner för kvartalet 1 juli–30 september 2018 är dyster läsning. Samtliga backar och största minskningen står Örnsköldsviks kommun för med minus 161 personer.”

Det återstår att se vad befolkningsutvecklingen blir på året. Vi vill dock påminna om att kommunen har haft en negativ befolkningsutveckling under hela sin existens, förutom något enstaka år på 90-talet, när barnafödandet var mycket högt, samt de senaste åren. Men de senaste årens befolkningsökning beror helt och hållet på invandring. Ni vet, den som tjänat Härnösand så bra. Födelseöverskottet i Övik är negativt och inrikes flyttnetto likaså.

Så, för att inte bara gnälla, så låt oss vara konstruktiva: vi måste börja diskutera hur tillståndet faktiskt är i kommunen. Sluta leka låtsasleken att det går bra. Ta tjuren vid hornen och föra upp verkligheten på agendan och sätta den i en historisk kontext. Om inget görs, var hamnar vi då? Kan denna utveckling extrapoleras? Ta ifrån kommunens tjänstemän deras låtsasjobb. Sluta ljug om att locka folk att flytta till kommunen – som vore det ok att stjäla Åseles eller Nordmalings befolkning. En person som flyttar till, flyttar också med nödvändighet ifrån. Börja istället driva opinion för att folk inte ska flytta, ty det är där problemet finns. Sluta bjäbba om attraktiv kommun, när inkomstskatten är nära 34%. Vad i h-e är attraktivt med en sådant vansinnigt hög inkomstskatt? Ingenting. Den är ett tecken på låg skattekraft i kombination med socialism. Historiskt ett fantastiskt fattigdomskoncept. Låt oss alla vara fattiga – tillsammans.
Ett familjehushåll som är skattskriven i Stockholms Stad med 720 000 kr i bruttoinkomst (motsvarar att mor och far har 30 000 kr i månadslön) förlorar netto 27 000 kr per år på att flytta (hem) till Örnsköldsvik. Skatten (kommun+landsting) i Stockholm är 29,98%. I Övik är den 33,73%. Hur skattesatserna har utvecklats över tid under perioden 2000-2018, framgår av nedan bild:
skatter
Så ser verkligheten ut.
Det är inte heller svårt att förutspå att både kommunal- och landstingsskatten kommer att höjas. Vi är idag helt beroende av statliga pengar som går in i kommunekonomin genom generella och riktade statsbidrag. När statens ekonomi viker, så minskar det flödet. Vi vet redan att kommunen på sikt riskerar att förlora 63 miljoner kr per år i det kommunala utjämningssystemet. Vi kommer få samma utveckling som Härnösand och Sundsvall, vad gäller exploderande kostnader för försörjningsbidrag. Och kommunens +3 miljarder i lån (som i praktiken inte amorteras) kommer att bli en ökande kostnad, ty räntan kan bara gå upp. Det är högst troligt att vi redan inom några få år har inkomstbortfall och en kostnadsdrivande utveckling, som belastar resultatet med långt över 100 miljoner kr jämfört med dagens situation.