Ett medborgarförslag och kommunens absurda svar

Alla djur är jämlika, men några är mer jämlika än andra.

[Författaren George Orwell i boken Djurfarmen]

En kommuninvånare har lämnat ett medborgarförslag till kommunen. Förslaget är väl formulerat, enkelt att förstå och för sunt tänkande individer omöjligt att inte sympatisera med. Det lyder i sin helhet så här:

“Ungdomskortet i Örnsköldsviks kommun, gratis busskort till barn och unga, bör gälla även för de fåtal personer som omfattas av Lagen om Särskilt Stöd, LSS.

Personer som deltar i kommunens Dagliga Verksamhet enl. LSS och i många fall utför arbeten som måste utföras (ex. sköta tvätt åt boende på kommunens äldreboenden) erhåller en “generös” ersättning av 50 kr/dag. Tyvärr innebär detta att dessa personer gör en ekonomisk förlust genom att utföra detta arbete då de måste bekosta sina resor till och från arbetet.
Att ge dessa ekonomiskt utsatta personer fria resor för att motivera dom att delta i arbetslivet och få sociala kontakter och samtidigt förbättra deras ansträngda ekonomi kan inte vara något som någon kan argumentera emot. Det ger dom även en större möjlighet att delta i olika aktiviteter på sin fritid.

Kostnaden för att genomföra detta är försumbar (kostnad för kort).

Örnsköldsviks kommun kan som beställare av lokaltrafiken (för mångmiljonbelopp) hos trafikleverantören kräva att någon ersättning inte skall utgå då inga ytterligare kostnader uppstår.

Som exempel kan jag som god man tala om att min huvudman skulle förbättra sin ekonomi med dryga 5000 kr/år netto.”

Kristallklart. En person som delats en dålig ödets hand i ett kortspel hon inte rår över, är beroende av andras allmosor och detta tillhandahålls genom LSS och kommunen. I praktiken är hon, vilket medborgarförslaget visar, livegen under kommunen. Då kommunens utbetalade “lön” understiger kostnaden för arbetsresan, så saknas ekonomiska incitament att utföra arbetet. Varje tid har sina statare.

Det författaren av medborgarförslaget kanske skulle kunnat förtydliga, är detta: den livegne nettobetalar för att arbeta i kommunens tjänst om utgiften för nödig kollektivtrafik överstiger inkomsten från dagersättningen.

Herren ger och Herren tar, kanske kristdemokraternas ledamöter mumlade, när medborgarförslaget röstades ned vid kommunstyrelsens sammanträde den 4/12. Hur de fackföreningsvurmande och själlösa sossarna tänkte, vet vi. Inte alls. Kallt och tyst. Deras solidaritet gäller nämligen inte de sämst ställda. Nej, det är medelklassen som är målgruppen. Maxtaxa på dagis är väljarmaximering på valdagen. Miljonbidrag till Modo Hockey håller fabriksarbetarna upptagna med att tänka på annat än sina barns framtida samhälle.

Nå. I ett land som kan beskrivas som en skärseld av transfereringar, så är detta kanske inte så konstigt. Vi skriver detta inlägg mer för att visa på vilken energi som kommunförvaltningen lägger på att formulera sin rekommendation till avslag på medborgarförslaget.

Ty för att motivera avslaget, så har tjänstemännen på kommunen författat ett 5 sidor långt dokument som klubbats i omsorgsnämnden innan det valsade vidare till kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan till kommunstyrelsen. Nästa anhalt fullmäktige. Rader av politiker och tjänstemän har när saken slutligen läggs till sista vilan, lagt sina händer vid detta. Ingen av dem har 50 kr/dag i ersättning.

Hur motiverar man avslaget? Genom likabehandlingsprincipen. Alla kommunens (och landstingets) medlemmar skall behandlas lika enligt kommunallagen. Känner du dig likabehandlad, lille vän? Tar du del av kommunens digra utbud föreläsningar om allt från arabisk kultur till transsexualitet? Befinner du dig…inne i den kommunala värmen? Eller står du utanför, med fel stamtavla eller värdegrund?

Men, hur motiverar man då att barn och ungdomar får resa gratis i kollektivtrafiken? Det anses där föreligga ett allmänintresse, då syftet är att höja kollektivresandet i den gruppen. Känner du allmänintresset uppfylla din arma lekamen när du läser våra inlägg om allt vansinne – från svindyra föreläsningar till arkitektritade vindskydd – eller?

I det här sammanhanget kan det påminnas om att det går bra att olikbehandla de som inte är medlemmar i kommunen eller landstinget. Särskilt härbärge för s.k. EU-migranter. Tandvård för en 50-lapp. Sjukvård för asylsökande i Västernorrland på samma villkor som länets invånare. En besökande rysk hockeyspelare får betala hela vårdkostnaden själv, skulle ett vårdbehov uppstå på plats.

Att vilja väl, men göra fel – så kanske man kan sammanfatta den i kommunjuridiska spörsmål så uppenbart okunnige förslagsställaren. Ja, det var ironi. Men observera att kommunen skulle kunna hanterat det här på ett helt annat sätt. Istället för att skriva en smärre uppsats med referenser till lagparagrafer och regeringsrätt, så kunde man ordinerat Granskning Örnsköldsviks medicin. Vårt förslag:

“Välfärdsförvaltningen ser inga möjligheter att under rådande lagstiftning gå förslagsställaren tillmötes. Vi rekommenderar därför att förslaget avslås. Dock delar vi förslagsställarens uppfattning om att här föreligger ett problem. För att säkerställa att det inte saknas ekonomiska incitament för personer med insatser genom LSS, att ta sig till dagverksamhet med kollektivtrafik, så föreslår vi att omsorgsnämnden och humanistiska nämnden snarast initierar en utredning av en höjning av dagersättningen för personer satta i “Daglig verksamhet”. Höjningen bör vara sådan att den garanterar att ingen går med förlust på att färdas kollektivt enligt ovan.”

Enligt kommunens svar på medborgarförslaget är 6 promille av kommunens invånare satta i åtgärder enligt LSS. Ja, så uttrycker man det; “6 promille”. Det är 336 invånare. Om dessa vardera skulle spara 5000 kr per år på kommunens bekostnad (som i förslagsställarens exempel), så blir det en utgift för kommunen på 1,68 miljoner kr. Förslag på finansiering: sänk arvoden och ersättningar till förtroendevalda med 9% över hela linjen. Klart. Och det är räknat på nivån som var innan gamarna fördubblade arvodet till viceordförandena i nämnderna, varför en sådan åtgärd t.o.m. överfinansierar vår föreslagna LSS-reform.

Medborgarförslaget och kommunens diverse svar kan läsas här.