Varför valet av ny styrelseordförande för Övik Energi?

Igår beslutades på kommunfullmäktigesammanträdet att Clas Engström blir styrelseordförande i Övik Energis bolagsstyrelse. Clas Engström är f.d. VD för forskningsbolaget Processum (del av RISE) och var general för O-ringen.

Varför då? …kan man undra. (Tror du redan här att inlägget handlar om att vi kritiserar Clas Engström, läs då hela texten).

Hur brukar styrelseordföranden väljas till de kommunala bolagen? Jo, ordförandeskapen – liksom alla andra typer av förtroendeuppdrag inklusive de ordinarie ledamotsposterna i bolagsstyrelserna – delas ut till partifunktionärerna som befinner sig högst upp i den partiinterna hierarkin. Kompetens är ingenting man brytt sig om överhuvudtaget. Någonsin. De med inflytande korpar åt sig arvoderade uppdrag. Punkt. På några poster kan man slänga in partibokslösa, men då är det alltid människor som gediget befinner sig inom öviksadeln och sosseriets kontroll.

Sålunda kan en intellektuell gigant som Olle Häggström sitta som ordförande i styrelsen för en flygplats. En verksamhet som Olle Häggström varken kan eller förstår. Mikael Breilin avancerade från rektor för Själevadskolan till en av två grundskolechefer. Han har partibok och är sedan länge ordförande för Övikshem. Kompetens på bostadsbolag? Nja. Protegé till Lars-Olov Olsson? Förmodligen, ja.

Att utse Clas Engström till styrelseordförande för Övik Energi handlar alltså inte ett smack om kompetens – även om kompetens skulle finnas där. Och i Clas Engströms fall kanske det gör det. Finns kompetens alltså. Han har till skillnad från medelsossen med partibok ett yrkesliv med högre poster bakom sig och garanterat ett betydande mått av världsvana. Dessutom utbildning.

Men erfarenheten och utbildningen finns inte på energibolagssidan. Väcker man Clas Engström mitt i natten så lär han inte kunna redogöra för elcertifikatsystemet, värdet av en hög returtemp på fjärrkylan eller hur kraftvärmeverkets energiproduktion fördelas mellan el och fjärrvärme.

Sossarna har alltså inte valt att sätta en partifunktionär som ordförande i Övik Energi. Inte heller har man valt en på energiområdet yrkesskicklig eller kunnig och erfaren person. Man har valt ett för allmänheten någorlunda välkänt och positivt ansikte utåt, som man redan kontrollerar.

Vadå kontrollerar? Jo, Clas Engström anställdes efter O-ringen som “utvecklingsstrateg” på kommunens s.k. tillväxtavdelning. Chef är förste snittätaren och tillväxtchefen Vanja Östman. Även om varken ni läsare eller vi uppfattar Clas Engström som en kommunal tjänsteman, så är han just det. Och det är verkligen inte ett varken normalt eller rimligt förfarande att ta en kommunal tjänsteman och sätta som styrelseordförande för ett kommunalt bolag som omsätter 600 Mkr. Jämför Mikael Breilin och Övikshem.

Avgående styrelseordförande för Övik Energi, Mats Melbin, har varit näringslivsalibi åt S. Det behöver inte utvecklas på mer sätt än att vi dels konstaterar att Mats Melbins fru har parallellt suttit i styrelsen för det ekonomiska fiaskot Örnsköldsviks Airport. Make och maka i respektive kommunbolagsstyrelse – what are the odds? Dels kan vi titta på Mats Melbins track record på ratsit:

mats melbin

Av de företag ovan som inte visar röda siffror, så är endast ett privat. Övriga är kommunala. Och tre konkurser finns i listan.

Ingenting av ovan skall förstås som kritik mot Clas Engström. Han sköter sin karriär som han finner bäst och han har förmodligen betydligt mycket mer kunskap och vana än de politiska styrelseledamöter som vi blivit vana vid. Det intressanta är istället just varför S väljer honom?

Den enda rimliga förklaringen är att man önskar ett ansikte utåt för Övik Energi, som har karaktären av folkkär (“O-ringsgeneralen”) och där det blir svårt att kritisera vederbörande i framtiden – vad som än händer, så att säga. Det i sin tur, betyder att S antingen bedömer att Övik Energis anseende redan idag är mycket lågt hos allmänheten, eller att man ser problem för bolaget komma. Sådana problem som inte kommer att ses med blida ögon av allmänheten.

Kan vi gissa att fibereländet inte är överspelat ännu? När Kristina Säfsten sitter och gömmer sig på kontoret så får Clas Engström bli frontfigur kanske. Det kommer faktiskt att bli mycket intressant att se vem Allehanda kommer att kontakta hos Övik Energi för uttalanden i framtiden, styrelseordföranden eller VD? Söker man efter uttalanden i massmedia från Mats Melbin i rollen som styrelseordförande för Övik Energi, så kan man leta länge och hitta väldigt lite. Ja, extremt lite.

Och Kristina Säfsten, ack så tyst, så tyst. Googlar man “Kristina Säfsten” tillsammans med “fiber”, så blir första träffen Granskning Örnsköldsvik.

Ridå.