På näringslivsavdelningen leker vi butik – tror att Leader Höga Kusten är ett aktiebolag

En av de värre bidragsspenar som sett dagens ljus de senaste åren, är EU-bedrägeriet “LEADER”. Eller “lokalt ledd utveckling” som det heter. LEADER utgörs av ideella föreningar över hela landet, där respektive förening skall föreställa samverkan mellan offentlig sektor, föreningsliv och näringsliv. Precis som Öviks alldeles helt egna skojarprojekt “BYGDSAM”, vilket vi återkommer till med ett inlägg inom överskådlig framtid. EU och Jordbruksverket ligger bakom LEADER-konceptet. Det finns mycket stor anledning att betrakta konstruktionen, där det offentliga och företag flyter ihop, med en stor portion skepsis.

Vi har tidigare skrivit om Leaders snuskiga bidragsutdelning till personer som har koppling till styrelsen eller föreningens anställda. Läs Skattediande låtsasföretagare, del1: kompisar från förr och Skattediande låtsasföretagare del 2: friluftsmannen med rätt sambo.

I styrelsen för “LEADER Höga Kusten” så har Öviks kommun haft en representant i form av den s.k. landsbygdsutvecklaren Lena Lindström. Hon återfinns på kommunens Näringslivsavdelning. Ibland har hon titeln “näringslivsutvecklare”. Nu ska Lena Lindström gå i pension och därför behöver kommunen nominera en ny representant för kommunen.

Ja, nominera och nominera. Leader är en ideell förening, men knappast på vanligt vis. Här är medlemsmatrikeln en mindre viktig sak och vilka som sitter i styrelsen avgörs knappast av medlemmarna egentligen. Vad nu föreningen har för medlemmar.

Hursomhelst så har näringslivschef Fredrik Holmgren och tillväxtchef Vanja Östman författat ett förslag på ny nominering. Förslaget ska upp på kommunstyrelsens sammanträde idag tisdag. Så här ser det ut och notera det färgade:

sketch-1551615684604

 

Bolagsstämma? Vilken bolagsstämma? Leader är en ideell förening (även om det “ideella” mycket starkt kan ifrågasättas).

De här clownerna i kommunförvaltningen som plockar ut absurda månadslöner kan inte skilja mellan en förenings årsmöte och ett aktiebolags bolagsstämma.

Så blir det när man leker butik.