Paradiset äskar 5 Mkr skattemedel utöver budget

Inför dagens möte i kultur- och fritidsnämnden så äskar Paradisets chef David Berglund 5 Mkr extra till verksamheten.

3 Mkr rör fördyrningar i pågående renoveringar:

fördyrningar.png

Komplikationerna består främst av fukt i bärande betongkonstruktion (platta och väggar) i omklädningsrum, vilket upptäckts i samband med renovering.

Det är dyrt att drifta och underhålla simhallar. Därför bygger vi fler.

2 Mkr rör renoveringar i de lokaler som 1Life hyr. Renoveringarna skall göras som en hyresgästanpassning:

1life

En hyresgästanpassning är en ombyggnation som möter hyresgästens behov och bekostas av denne genom att ett nytt hyresavtal upprättas. Vi finner det mycket uppseendeväckande att Paradiset äskar pengar till en sådan ombyggnationen, innan ett avtal utarbetats och godkänts av 1Life. Ett sådant avtalsförslag borde finnas som underlag till nämndens beslut. Det är heller inte förståeligt varför just 1Life ska ha sådan hjälp från kommunen. Ett synnerligen obegåvat förfarande i affärsmässigt avseende.

Lokalerna borde hyras ut till högstbjudande på en fri marknad. Finns det hyresgäster som vill hyra lokalerna till högre hyra utan ombyggnation, så är det en sådan man borde teckna avtal med. Kan man ställa sig i kö för att få hyra de lokaler 1Life hyr idag? Nä, just det.

Paradiset är en egen resultatenhet inom kommunförvaltningen och sorterar under kultur- och fritidsförvaltningen. Anläggningen är alltså inte bolagiserad. Verksamheten bekostas INTE fullt ut av biljettintäkter, vilket framgår av en resultaträkning i kommunens fördjupade bokslut för 2018:

Kostnader        -28,9 Mkr
Intäkter             +19,2
Nettokostnad –  9,7
Skattemedel   +12,4
Resultat              +2,6

För den som läser snabbt så ser förstås detta utomordentligt bra ut. Paradiset går med “vinst”!

Men, kom ihåg: aldrig, aldrig läsa resultaträkningar och balansrapporter för verksamheter i offentlig sektor på det sätt man gör för företag.

Varför då? Betrakta siffrorna ovan. Kostnaderna är 28,9 Mkr. Hur har de finansierats? Biljettintäkter 19,2 Mkr och …[tada!]…skattemedel 12,4 Mkr. Resultatet +2,6 Mkr betyder bara att man inte gjorde av med alla 12,4 Mkr man tilldelades av kommunens skattebetalare. Och de 2,6 Mkr man inte gjorde av med, ryker nu i oförutsedda extra renoveringskostnader under 2019.

Paradisets intäkter torde bestå av biljett- och hyresintäkter. Fördelningen mellan dessa känner vi inte. Men lek med tanken att av 19,2 Mkr i intäkter så är 15 Mkr biljettintäkter (inklusive årskort och andra tillträdesprodukter). På dessa skjuter skattebetalarna till 12,4 Mkr. Det betyder att för varje biljett eller årskort som säljs i luckan, så skjuter skattebetalarna till nästan lika mycket. Och det hade väl kanske varit ok om det ädla syftet var att lära barn att simma och få vuxna att friskvårda sig. Men skattesubventionerad spa-verksamhet?

I de redovisade kostnaderna ingår inte heller några avsättningar till framtida underhåll. Anläggningens långsiktiga skick garanteras löpande ur hand i mun genom beskattningsrätten. På bondsvenska: vi tar problemen i den takt de uppstår. Och nu när det ska byggas simhallsannex för 90 Mkr så ökar drift- och underhållskostnaderna på sikt. Detta i en verksamhet som redan idag hålls under armarna av skattebetalarna med betydande belopp. Men, bröd och skådespel åt folket. Bibehållen okunnighet hos den stora andelen kommunmedlemmar.

Påminner nästan om biljettförsäljningen i färjetrafiken till Ulvön: folk har ingen aning om vad det kostar. Egentligen.