I skolan ser man framtiden

Kommunens dimensionering av gymnasieprogrammen är klar. Så här ser den ut:

program2.png

I första sifferkolumnen så ser du hur många elever som har sökt ett visst program som förstahandsval. Efter den siffran kommer inom parentes hur många av de förstahandssökande som var behöriga. I den högra kolumnen återfinns hur kommunen dimensionerar respektive program i antal utbildningsplatser.

Den intressanta jämförelsen här är mellan antal behöriga förstahandssökande och dimensioneringen av antal platser. Varför behörig förstahandssökande? Därför att en sådan är en person som 1) vet vad han eller hon vill, samt 2) är tillräckligt presterande för att vara behörig. Låt oss plocka ut några riktigt obehagliga exempel:

En enda behörig elev har sökt målarutbildning som förstahandsval. Kommunen har dimensionerat för 4. Vi klandrar inte kommunen, ty målare behövs i ett samhälle. Men det är ingen bra lösning att klämma in obehöriga eller de som valt utbildningen i andra eller tredje hand.

Samma sak kan sägas om mark- och anläggning: noll behöriga förstahandssökande! Och bara en obehörig förstahandssökande. Det är fullständigt stolligt. Kommer ni ihåg “partnerskapets vision”? Den att kommunen år 2030 ska ha 65 000 invånare. Det är 9000 fler än idag och naturligtvis rena fantasierna. Men om man nu saluför fantasier om explosiv befolkningsökning, så vore det klädsamt att erkänna att de då behövs mark- och anläggare när fantasifolkets bostäder skall byggas.

Till industritekniska programmet har det, i brukskommunen, endast sökt 6 behöriga som valt utbildningen i första hand. Kommunen anser att det behövs 16 platser.

Samma för restaurang och livsmedel: 3 behöriga förstahandssökande och kommunen har 10 platser.

…och så den riktiga rysaren:

Vård och omsorg: 10 behöriga förstahandssökande och kommunen önskar täcka 30 platser.

Åt andra hållet kan man notera:

24 utbildningsplatser för byggprogrammet inriktning husbyggnad. Detta i en kommun som inte växer i befolkningsantal. 25 behöriga förstahandssökande.

El- och energiprogrammet har 30 platser. Var ska alla dessa jobba? 29 behöriga förstahandssökande. Jämför med vård och omsorg ovan. Risken är att både husbyggare och elektriker är ren export av arbetskraft söderöver.

Bäst är nästan att gymnasiet ska klämma ur sig 16 frisörer varje år. Varför…? Om en frisör är yrkesaktiv i 45 år så motsvarar det att det skulle finnas 720 aktiva frisörer i kommunen. (Om man förenklar och bortser från för tidiga dödsfall och liknande).