Gifter hittade i Köpmanholmen, kommunen varnar – men först två år senare

För ungefär två veckor sedan satte kommunen upp nedan skyltar i skogen på det gamla sågverksområdet i Köpmanholmen. Området gränsar direkt mot den s.k. Herrgårdsparken. 

CBB1E1BF-240E-4D5D-AF78-4AEB217068C7.jpeg

Vad vi undrar är varför kommunen satte upp dessa skyltar nu?

Gifternas existens i just denna del av området har nämligen varit kända sedan 2017.

Det var nämligen då den undersökningsrapport som konsultbolaget Sweco tagit fram på uppdrag av kommunen, överlämnades till just kommunen.

Notera även skyltarnas kvalitet. Någon kontorsråtta har printat ut hemslöjdade varningar, laminerat dessa och häftat fast på stolpe i form av obehandlat virke. Någon verkar ha haft bråttom. Inga kontaktuppgifter till ansvarig person heller.  

Att kommunen överhuvudtaget beställde rapporten beror på att Länsstyrelsen tvingade dem till det genom ett föreläggande. Utan Länsstyrelsens agerande skulle miljögifternas existens inte varit kända.

A15C666F-2563-4713-A83E-7DC0FE6C5E03

På nedan bild framgår vilka två områden (rödfärgade) som det gäller. Det östra området överlappar med Saras brygga, vilket läsare med lokalkännedom bör känna till. Det andra området ligger ca 100 m väster om Saras brygga, längs med Åfjärdens södra strandlinje. 

66563BEE-0FD3-436C-8B62-BC6D9B559AE7

Gifterna det handlar om är dioxiner. En grupp ämnen som är de mest giftiga mänskligheten känner till. 

Nej, man dör inte om man besöker området. Och barn löper förmodligen ingen risk att besöka platsen. Men.

Det här kommer att kräva saneringsåtgärder. Med sådana åtföljs kostnader. Och nej, vi hittar inte på detta med sanering. Rapporten säger:

”Området är relativt litet och sannolikt är det lämpligast med åtgärder i form av grävsanering i vissa delar kombinerat med dräneringsåtgärder, nya ytskikt och en barriär med både filter- och erosionsskyddsegenskaper mot recipienten.”

Ingen ska nog bli förvånad om detta kommer kosta kommunen – och därmed oss – ett tvåsiffrigt antal miljoner kronor innan sanering och andra åtgärder är färdiga.

Att kommunen helt plötsligt blir kissnödig och sätter upp varningsskyltar lär det finnas en orsak till. Vilken då? Vi vet inte. Men vi vet annat och återkommer till det i framtida inlägg.