Herr Arnes penningar, del 3

I förra avsnittet beskrev vi hur en enda person vid Ångermanlands Tingsrätt, självaste chefen för tingsrätten – lagmannen Lena Wahlgren – fattade beslut om att Herr Arne skulle sättas under interimistiskt förvaltarskap i väntan på att förhandling skulle hållas. Den förhandling där man fattar ett ”riktigt” beslut.

Det interimistiska beslutet togs den 30/11 2018, två dagar efter det att Överförmyndaren i Övik faxat en begäran till tingsrätten. Inget läkarintyg bifogades begäran. På detta underlag, utan att höra Herr Arne, klubbade den ärevördiga lagmannen att Herr Arne skulle berövas sin rättshandlingsförmåga.

Ja, så enkelt är det i Sverige att beröva en människa hennes rättigheter. Allt som behövs är nitiska kommuntjänstemän och en villig lagman vid tingsrätten.

Så vem blev då utsedd till förvaltare till Herr Arne? D.v.s. den person som skall bevaka hans rätt, sörja för hans person och förvalta hans egendom – med lagens formulering.

Jo, hon heter Linda Walegren.

Varför namnger ni henne? Vilket svineri. Att vara ställföreträdare (godman eller förvaltare) är ett ideellt förtroendeuppdrag, minsann. Så hänger ni ut en stackare som endast gör en insats för samhällets bästa!

Jo, så är det väl ibland. Men inte i alla fall, långt därifrån. Och definitivt inte i detta. Linda Walegren är nämligen anställd på företaget Optio. Ett bolag som med egna ord beskriver sin verksamhet så här:

FD831DC5-6119-4065-B3B6-C80FFD27A944

Linda Walegren är alltså inte någon försiktigt arvoderad ideell stöttepelare. Istället arbetar hon på en ”professionell privat förvaltarenhet”. Hon är helt enkelt anställd på ett företag som heter Optio och tillhandahåller ”förvaltartjänster” med en omsättning på 5,5 Mkr.

Och Linda Walegren bor i Eskilstuna.

Ja, du läste rätt. Öviks kommuns Överförmyndare har föreslagit lagmannen Lena Wahlgren att utse en person som bor i Eskilstuna till att bli Herr Arnes förvaltare. Från Eskilstuna ska hon bevaka Herr Arnes rätt, sörja för hans person och förvalta hans egendom – och Herr Arne bor avskilt i Nolaskogs inland.

Är detta något slags sjukt skämt? Nej, det är alldeles helt på riktigt. Ett fax från kommunen, en förstående lagman och vips flyttas Herr Arnes rättshandlingsförmåga inte bara från hans person, utan dessutom till Eskilstuna.

I nästa avsnitt tittar vi närmare på Optio och kommunens förhållande till företaget. Inte minst hur företaget får betalt och hur mycket de omsätter via Öviks överförmyndares försorg.