Herr Arnes penningar, del 6

Den 30 november 2018 beslutade chefen för Ångermanlands Tingsrätt, Lena Wahlgren, att Herr Arne skulle sättas under interimistiskt förvaltarskap. Beslutet fattades två dagar efter det att Överförmyndaren i Örnsköldsvik faxat en begäran till tingsrätten. Att man gjorde så berodde på att personer anmält till Överförmyndaren att Herr Arne borde sättas under förvaltarskap.

Till förvaltare utses Linda Walegren. Hon är anställd på det kontroversiella företaget Optio AB. Företaget beskriver sig själva som ”hela Sveriges förvaltarenhet”. I en dom från 2013 har Västmanlands tingsrätt fastslagit att juridisk grund för Optios verksamhet saknas. Godman- och förvaltarskap är inte uppdrag som kan läggas på företag.

Sådant är läget i vår historia om Herr Arne. Men vad hände sen?

Jo, tiden gick. Beslut kungörs. Läkarintyg skickas hit och dit. Yttranden lämnas och avges. Vintern går. Datum för förhandling sätts. Den 17 april 2019 skall förhandling hållas i Härnösand. Herr Arne skall företrädas av det juridiska biträde som Lena Wahlgren utsett åt honom. Han har alltså inte fått välja biträde själv. Herr Arne är ju satt under interimistiskt förvaltarskap och saknar rättshandlingsförmåga. Mer vikt fästs vid vad barn vill än vid Herr Arnes önskemål och tankar. Herr Arne som en tänkande individ med känslor, önskemål och en uppfattning om sitt egna jag, det har upphört.

Den 22 mars lämnar Herr Arnes biträde in en begäran om entledigande. Av LinkedIn framgår att hon slutar på Norrlandsadvokaterna för att istället driva eget. Och håll i er nu:

Den 15 april – två dagar före utsatt datum för förhandling – så utses ett nytt biträde till Herr Arne.

Så kommer det sig att när Herr Arne sitter i en sal på tingsrätten i Härnösand och väntar på att förhandlingen skall börja, så har hans biträde i praktiken varit just det, biträde, i en arbetsdag. Det är tiden den påfallande unge juristen Joakim Stenberg haft på sig att sätta sig in i Herr Arnes fall. Läsa handlingar, prata med Herr Arne själv, intervjua sakkunniga som yttrat sig i ärendet, m.m. En arbetsdag.

Från ärendets dagboksblad:

6DB783EF-F316-451F-BB31-B1C0F939DCC9

Tjänstemannen på Överförmyndaren i Övik som faxade begäran om interimistiskt förvaltarskap till tingsrätten, deltar under förhandlingen per telefon. Så gör även Herr Arnes förvaltare Linda Walegren – för hon bor i Eskilstuna.

Den 26 april meddelar Lena Wahlgren att Herr Arne sätts under förvaltarskap. Och så kommer det förmodligen bli under resten av Herr Arnes liv. Hur hon motiverar det beslutet återkommer vi till, liksom till vissa iakttagelser som en av bloggens medarbetare gjorde vid själva förhandlingen.

För sin insats som juridiskt biträde, beslutar Lena Wahlgren att  Joakim Stenberg skall tillerkännas en ersättning om 13 966 kr inklusive moms:

A1B77457-8FAB-4DDE-9F47-2B1DCE83CF4C

Fråga dig detta: har ovan ett moraliskt och hederligt rättssystems karakteristika eller liknar det mer en roman av Franz Kafka?