Herr Arnes penningar – slutet

Herr Arne blir anmäld till kommunen av privatpersoner, varpå Överförmyndarens kansli på kommunen utreder och beslutar att han bör sättas under förvaltare. Därefter ansöker kommunen hos Ångermanlands Tingsrätt om ett interimistiskt beslut om förvaltarskap. Detta sker i november 2018.

Lagmannen, tillika chefen för Ångermanlands Tingsrätt, Lena Wahlgren behandlar ansökan och som i så många andra fall, går hon kommunen tillmötes och beslutar att Herr Arne skall sättas under interimistiskt förvaltarskap. Till förvaltare utser hon, av kommunen föreslagna, Linda Walegren som är anställd på Optio, företaget som kallar sig ”hela Sveriges förvaltarenhet”. Samma företag som Västmanlands Tingsrätt underkänt, med motiveringen att föräldrabalken inte ger någon möjlighet till företagsförmedlade förvaltare eller gode män.

Lena Wahlgren kontaktar inte Herr Arne innan hon fattar sitt beslut. Nej, beslut tas, som det heter, på handlingarna. På kontoret alltså. Ett skäl som anges till varför Herr Arne ska sättas under förvaltare, är att han bor spartanskt och tillsynes inte månar om sitt eget välbefinnande. Ett annat är att han anses bli utnyttjad av personer i hans närhet.

Så går tiden. Först i april 2019 blir det förhandling och ett ”riktigt” beslut skall tas. 48 timmar före förhandlingen får Herr Arne ett nytt juridiskt biträde. Det är denna i ärendet helt nya person som ska företräda Herr Arnes intressen under förhandlingen. Det finns skäl att tro att när förhandlingen börjar, så är det första – och förmodligen sista – gången som Herr Arne och biträdet träffas.

Förhandlingen leds av Lena Wahlgren. Samma person som satte Herr Arne under interimistiskt förvaltarskap, ska nu pröva om det beslutet var riktigt. Deltar på telefon gör Herr Arnes förvaltare Linda Walegren från företaget Optio. Att hon deltar på telefon beror på att hon bor i Eskilstuna. Herr Arne är alltså satt under förvaltarskap från ett företag i södra Sverige och nu ska förvaltaren Linda Walegren yttra sig om huruvida Herr Arne har ett fortsatt behov av att vara satt under just det förvaltarskap som bidrar till att betala hennes lön. Fullt förutsebart så fattar Lena Wahlgren beslut om att Herr Arne skall sättas under förvaltarskap och att Linda Walegren skall fortsätta vara förvaltare.

Eftersom Optio inte kan fakturera de personer deras anställda är förvaltare och gode män åt, så skickar de fakturan till kommunen. Sedan plockar kommunen pengarna av Herr Arne – genom att skicka honom en räkning som hans förvaltare Linda Walegren betalar med hans pengar. Optio omsatte på Herr Arne och andra människor i hans situation, knappt 640 000 kr i Öviks kommun under 2018.

Herr Arne har betydande tillgångar i form av hyres- och skogsfastigheter. Men han saknar barn. Utöver att anklagats för att bo för spartanskt, så ansåg anmälarna att Herr Arne blev utnyttjad av till honom två närstående personer. När Herr Arne väl själv fick yttra sig vid förhandlingen så säger han att han hjälper till ekonomiskt av fri vilja.

Herr Arne bor ännu idag på samma adress som när han anmäldes och blev föremål för Öviks kommuns omsorg och lagmannen Lena Wahlgrens rutinmässiga utdelande av förvaltarskap. En person med viss, om än begränsad, insyn i Herr Arnes liv, meddelade bloggen att Herr Arne satte sin potatis i våras och att det är oförståeligt varför han har förvaltare.

Ovan är hela historien kondenserad ned i dess tragiska och obehagliga beståndsdelar. Ett sjukt rättssystem där enskilda personer har makt som trotsar förståelse. Medborgare höjda över varje misstanke. Men tro inget annat än att de suktar, missunnar, trånar, äter, skiter och syndar, precis som alla vi andra. De är människor. På gott och ont. Och de är fullt kapabla att beröva en människa, inte bara hennes rättshandlingsförmåga, utan själva hennes värdighet. Detta i livets slutskede. Herr Arne är över 80 år gammal. Vill du att Lena Wahlgren ska blanda sig i dina göranden när det oundvikliga yttersta närmar sig? Att ett förvaltarproffs i Eskilstuna ska sko sig på ditt livsverk, men själv får du inte skänka pengar till vem du vill?

Hur fick vi nys om denna historia? Känner vi Herr Arne? Nej, inte alls. Förklaringen är mycket enkel. Vi läser den s.k. uppropslista som Ångermanlands Tingsrätt producerar. Det är helt enkelt en förteckning över mål och ärenden som ska upp till förhandling vid tingsrätten. Allt från stölder till äktenskapsskillnad. Och ärenden om förvaltarskap. Där, just där, fångades vårt intresse och vi begärde ut handlingarna i Herr Arnes fall. Allt du läst i våra inlägg om Herr Arne, Optio och kommunens överförymndarverksamhet baseras på information som är offentlig.

Skänk Herr Arne en tanke nästa gång du slår upp Allehanda, sätter på Svt Västernorrland på TV:en eller lyssnar på P4 i bilen och möts av nära nog efterbliven ”journalistik”, som bäst beskrivs som ”dagens nonsens”.

Med detta tar vi paus från Herr Arne. Kanske återkommer vi aldrig.

Säkert är dock att vi återkommer till förvaltarskapsärenden.

[Nedan finns länkar till samtliga inlägg om Herr Arne:

Del1

Del2

Del3

Del4

Del5

Del6

Del7

Del8 ]