Demografi i Övik – kan utflyttning stoppas?

Vi har tidigare lovat att ta en titt på befolkningsutvecklingen i Köpmanholmen, i samband med att vi skrivit om den förorenade marken i gamla sågverksområdet och den s.k. Herrgårdstippen med sin kvicksilverskatt.

Den titten ska vi företa oss och vi skall också titta närmare på Bjästa, Husum, Mellansel och Bredbyn. Men vi börjar med hela kommunen.

Nedan diagram visar befolkningsfördelningen över 5-årsklasser för kommunerna Örnsköldsvik och Uppsala, samt för riket som helhet. På y-axeln anges procent av kommunens (rikets) invånarantal.

 

0D8207FF-8A00-439F-9256-992228E88D87

Om vi börjar med att jämföra Övik med riket, så ser vi att andelen invånare i samtliga 5-årsklasser är lägre i Övik än i riket upp till klassen 50-54-år, i vilken det är jämt skägg. I 5-årsklasserna 55-59-år och uppåt, så har Övik en högre andel befolkning än i riket som helhet.

Vi ser också att i åldrarna 0-15 år så skiljer sig inte andelarna åt speciellt mycket mellan Övik och riket. Men i klassen 20-24 år så rasar andelen i Övik i jämförelse med riket. Detta beror med stor sannolikhet på att en betydande andel av 19-åringarna lämnar kommunen för universitetsstudier i annan kommun.

Tittar man på Uppsala så styrks den bilden. Uppsala – som är en utpräglad universitetsstad – får ett rejält tillskott av människor i åldern 20-30 år gamla.

Det är också mycket tydligt att Övik har en högre andel äldre än riket.

Man kan också följa en årskull och se vad som händer efter gymnasiet. Nedan diagram visar antalet invånare födda 1995, exklusive utrikes födda, under åren 2013-2018. Utrikes födda har tagits bort för att ensamkommande kan förvrida statistiken.

D7E41F56-BFBA-4458-B3B1-4D157C3FF3AB

95-orna gick ut gymnasiet 2014 och det är tydligt hur antalet i årskullen sedan sjunker år för år. Kommer ungdomarna tillbaka efter avslutade studier? En del gör det förstås, men vi vet inte hur detta kommer att utvecklas. Dock kan vi titta på en äldre generation och se hur den utvecklades.

I början på 1990-talet rådde babyboom. Antalet folkbokförda 0-åringar i Övik var 770 st år 1990. Ett decennium senare hade antalet sjunkit till 477 st födda år 2000. Om vi följer 90-orna så var de 18 år gamla 2008 och då 756 till antalet. 6 år senare år 2004 så är de endast 539. Därefter stiger deras antal igen och år 2018 bodde det 630 människor födda 1990 i Öviks kommun. (Dessa siffror inkluderar utrikes födda).

Låt oss resonera och spekulera lite. Varför flyttar unga och yngre vuxna? Det går att se tre skäl: studier, arbete respektive övriga personliga skäl. Med det sistnämnda skall förstås att man helt enkelt vill bo på annan plats – av äventyrslusta, kärlek, plikt eller vad det nu må vara.

Om man vill bryta eller åtminstone mildra utflyttningstrenden, så går det att se tre områden att arbeta mot.

Det första är att det är högprioritet att öka sannolikheten att såväl 19-åringar som färdigutbildade universitetsstudenter kan få arbete. Eftersom antalet arbetstillfällen är en begränsad resurs, så betyder det att ska andelen yngre i arbete öka, så måste andelen äldre minska. Inget man som 60-årig produktiv löntagare vill höra, förstås. Men saken tål att tänkas på. Det är av största vikt att just unga människor kommer i arbete.

Det andra är att kommunen måste göra allt för att utbildning på gymnasiet och valet av universitetsutbildning matchar arbetsmarknadens behov i kommunen. Några mycket bisarra exempel från gymnasieantagningen 2019 är följande. Lika många – 16 st – antogs till frisörutbildning som till industritekniska programmet. Exakt noll antogs till mark och anläggning, liksom endast en (1) till målarutbildningen. Däremot antogs 22 till husbyggnad. Till el och energi antogs 30 elever. Den här fördelningen är fullständigt knäpp.

Det tredje är att det skulle inte skada med en allmän opinionsbildning från kommunen med tillhörande diskussion, kring ämnet utflyttning. Den som flyttar till arbete eller annat mål eller dröm, flyttar också ifrån något. Man överlämnar i praktiken till andra människor att sköta och finansiera det samhälle som skall sörja för de egna föräldrarnas välbefinnande på ålderns höst. Saken ska inte missförstås; människor kan inte låsas in eller fast (allra minst unga). Men att flyttmyntet har en baksida kan inte sopas under mattan, utan borde upp till diskussion.

Och den som såg Svt Västernorrland igår angående kommunernas ekonomi, vet nu vad som komma skall i Västernorrland. I det stålbadet är det vi som är medelålders med ordnade förhållanden som ska ta smällen och dra åt svångremmen, till förmån för barn, unga och gamla. Det är det moraliska och anständiga att göra.

Men vi ska också komma ihåg vilka kretiner det är som orsakat situationen. Den dåliga ekonomin är inte oförutsebara vädersystem som blåst in över kommunen. Situationen är skapad genom politiska beslut.