Paradiset: vill bygga för 90 Mkr – ska spara 400 000 kr genom att stänga för motionssim dagtid

Paradiset är på tapeten igen i Allehanda, i en intervju med badchefen om den avbrutna upphandlingen av entreprenör till byggandet av ny simhall. 90 Mkr skulle det kosta. Inkomna anbud låg långt över 100 Mkr, säger ryktet.

Det Allehanda inte rapporterar om är det besparingsförslag som kommer att presenteras vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde imorgon den 22/1. Befintlig simbassäng i Paradiset är dagtid delad på längden. Ena halvan viks för simundervisning och annan organiserad verksamhet. Den andra halvan utgörs av två banor för motionssim. Besparingsförslaget går ut på att stänga dessa banor under vardagar 08:00-16:00. På detta sätt kan man dra in på badvakt och därmed spara 400 000 kr på årsbasis.

Förslaget som det är formulerat:

Förslaget betyder i praktiken att tillgängligheten minskar. En simhall som är helt stängd för motionssimmare under kontorstid slår direkt mot pensionerade motionssimmare. Simskoleelever som har möjlighet att deltaga under kontorstid, kan endast komma från skolverksamhet. Detta då föräldrarna är på arbetet (de flesta av dem). Men skolelever som ska ges simundervisning kan väl köras till andra anläggningar, om det är trångt i Paradiset under skoltid?

Oavsett det, så finns det något närmast bisarrt över att å ena sidan ska Paradiset spara 400 000 kr på att strypa verksamheten, samtidigt ska man bygga simhall för 90 Mkr, vilket också kommer tillföra en ökad driftskostnad, där ökningen räknas i miljoner kronor årligen.

Att simhallsbygget aktualiseras igen, kan mycket väl ha att göra med regeringens peng till kommunerna, vilken verkar ge Övik 19 Mkr.