Cirkus bildningsnämnd ångar på

Park en slug figur ger Hemling sin kur. 
Sprickan vidgas för skolor utan tur. 
Med försåtliga ränker 
han ju vanligt folk kränker. 
Miljoner rullar, han bort sitta i bur.

Bildningsnämnden med förvaltning liknar alltmer en cirkus: clowner, rovdjur och domptörer.

I media kan vi ta del av ett tjänstemannaförslag, som har fyra olika alternativa delar. Svt Västernorrland beskriver dem så här:

”Första scenariot är att lägga ner Hemlingsskolan som är en F-6 skola och flytta eleverna till Björnaskolan. Föreskoleeleverna får flytta till Långsviksmon.

Scenario två innebär nedläggning av Trehöringsjö skola. Eleverna flyttas till Björnaskolan och föreskolebarnen till Långviksmon.

Scenario tre är att lägga ner både Hemlingskolan och Trehörningsjöskolan och flytta eleverna till Björnaskolan. Förskoleelverna flyttas till Långviksmon.

Det fjärde och sista scenariot liknar det tredje med den skillnaden att förskolan och fritidshemmet blir kvar i Trehörningsjö.”

Samtliga förslag innehåller minst en skolnedläggning.

Söndra och härska, skrev vi härförleden. Ställ skolorna mot varandra. Rubba motståndet. För in sprickor emellan de individer som har viljan och orken att protestera. Man ålar inte upp i nomenklaturans topp som kamrat Park, utan att ha fallenhet för hur spelet skall spelas.

Det är bara det att vi, folket, inte är betjänta av sådan skicklighet. Även sakta sönderfallande samhällen erbjuder karriärvägar för slik begåvning.

Något man inte kan anklaga ordförande Park för är dock en annan aktuell nyhet: på fem års sikt behöver det byggas fyra förskolor i centralorten. Detta därför att nuvarande upplägg med modulbyggen och tillfälliga lösningar medför en kostnad om 10 Mkr per år.

Eftersom Park tillträdde årsskiftet efter valet 2018, kan han inte lastas för situationen. Men väl hans parti och nuvarande ordförande i fullmäktige – Birgit Johansson. Hon var bildningsnämndens ordförande förra mandatperioden och ligger man efter med fyra förskolor, så har man inte gjort många knop.

Å andra sidan är det inte lätt att bygga när Elvy Söderström har lekt socialistisk företagare med ett par miljarder skattekronor. Utan avkastning.

Nå, 330 barn omfattas av ordförande Parks femårsplan. En privat förskola får nedan bidrag till verksamheten per barn, beroende på ålder, m.m.

Säg att snittet är 127 000 kr per barn och år. 330 förskolebarn motsvarar alltså i runda slängar 42 Mkr. Och enligt Park kostar de temporära lösningarna 10 Mkr per år. Det är perspektiv det.

Ren vanskötsel.

[Obs! Stöd nedan ansträngning från ideella själar – utan koppling till bloggen – genom att klicka på bilden och skriva under namninsamlingen ”Låt våra byaskolor finnas kvar!”. I skrivande stund är det 973 namnunderskrifter. Fyll på!]

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

3 reaktioner till “Cirkus bildningsnämnd ångar på

Lägg till

 1. Förfärligt, när går man man ur huse ?

  Med slöseriet i Tanzania i färskt minne. Har de styrande ingen heder alls?

  ”Pensionär”

 2. Ja, vad är att säga? Skall vi gratulera eller beklaga? Skratta eller gråta…eller säger vi…som man bäddar får man ligga?

  Vid allmänna val till kommunfullmäktige den 9 september 2018, röstade 63 % av de röstberättigade i BjörnaNorra och Trehörningsjö på Socialdemokratiska partiet ( 31,9 % ) och på Centerpartiet ( 31,1 % )

  Nu har ni fått det ni önskade och lade era röster på. En allians mellan dessa två partier, där sossarna styr med egen majoritet och med stöd av ett oppositionsråd, Anna -Britta Åkerlind, som vi härvidlag har förstått, endast har sitt uppdrag för att lyfta en hög lön till sin försörjning och därmed medvetet lagt sig på rygg för den socialdemokratiskt förda politiken. För av vad vi hittills fått se av henne i politiskt arbete och verksamhet som oppositionsråd, så verkar det vara så, att en bra dag är en dag när ingenting händer.

  Nu läggs skolorna i Trehörningsjö och Hemling ner. Bildningsnämndsordföranden Kristoffer Park fortsätter sin nedmontering av landsbygden och oppositionsrådet Åkerlind håller sig tyst, och i det dolda, som supporter till denna nedläggningsverksamhet.Hon vill inte synas, höras eller på annat sätt visa engagemang i denna fråga.

  Enskilda föräldrar påbörjar nu en heroisk kamp mot nedläggning och indragningar av skolorna, men är redan dömda på förhand till att dra kortaste strået, på grund av att det stöd de skulle behöva från oppositionspartierna saknas. Var finns stödet från oppositionen?

  Varför finns inget engagemang och stöd från vårt högavlönade oppositionsråd A- B Åkerlind? Som trots allt, fick 31,1 % i röster av befolkningen i berörda område? Var finns stödet från den centerpartistiske riksdagsledamoten Emil Källström, som i tal och i skrift vurmar för en levande landsbygd?

  Var och är allt deras så kallade landsbygdsengagemang i valrörelsen och i andra sammanhang inget annat är munväder och inget annat än ett sätt att själva tillförsäkra sig en högavlönad inkomst?

  Tre år kvar till nästa val, tänk på det. Och, fram till dess, hinner Kristoffer Park i samverkan med Anna -Britta Åkerlind ställa till med mycket elände för barnfamiljer bosatta på på landsbygden. Snart hägrar nya mål för besparingar, Norrflärke skola, Skorpedskolan, Banafjäls skola, Idbyskolan, för att bara nämna några kommande besparingsobjekt som troligtvis finnas på Parks lista.

Var inte blyg, Kommentera!

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: