9 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Bloggande är ett jävla skit, men nu har vi baxat det ända hit

Rubriken är en travesti på den f.d. finansministern Kjell-Olof Feldts klottrande i riksdagen. En journalist med teleobjektiv fångade utsagan ”löntagarfonder är ett jävla skit, men nu har vi baxat dem ända hit”.

Löntagarfonderna var socialdemokraternas försök att på allvar införa socialism i landet. Det föll. Så kommer socialdemokraterna i Övik förr eller senare också att göra.

Så varthän har vi baxat bloggen? Till den punkt där etablissemangsfigurer smyger ut på banan och försöker förhålla sig till bloggens existens. I kommunens tidning Nolaskogs skrev nämligen kommundirektör Magnus Haglund en krönika i årets första nummer. Temat för krönikan är ”respekt” och vilka han anser inte förtjäna sådan.

Vi.

Bloggen nämns förstås inte i klara verba. Men Magnus Haglund gör nog tydligt vad som avses. Han inleder sin krönika med frågan ”tycker du att du förtjänar respekt?” och fortsätter en bit in med:

”JAG RESPEKTERAR INTE människor som på nätet gömmer sig bakom anonyma hemsidor, skriver på anonyma bloggar och andra forum. Om du inte står för dina synpunkter, varför ska din uppfattning respekteras?

Jag tar gärna debatten runt ovanstående. Min farhåga är dock att om detta ens bemöts så kommer det att vara anonymt. Hur för man konstruktiva respektfulla samtal med någon som inte har mod nog att visa sig?

…[]…

JAG RESPEKTERAR MÄNNISKOR som står för sin uppfattning, även om jag inte delar den.”

Flera av bloggens läsare har av hört av sig och påpekat att ovan citat är skrivet av samma man som infört en visselblåsarfunktion, där anställda skall kunna larma anonymt om missförhållanden i kommunens verksamheter.

En av dessa läsare kände sig nödgad att be om anonymitet, med motiveringen att denne var kommunanställd. En annan författade ett gästinlägg som kommer publiceras inom kort. Under pseudonym, kan tilläggas.

Svt:s kommungranskarna sände på bästa sändningstid i augusti 2014 ett program om Öviks fruktansvärt förlustbringande investeringar i SEKAB:s etanolproduktion. Elvy Söderströms både sinneslag och inkompetens presenterades allmänheten, endast veckor före valet. Efter programmet hölls en chatt:

En fråga som ställdes av en förståndig tittare, var denna:

Låt det sjunka in att självaste Uppdrag Granskning har dokumenterat rädsla hos Öviksborna inför att kritisera kommunens göranden.

Det är dock inte visselblåsandet vi egentligen vill peka på, utan något annat. När en man som tuggar i sig över 100 000 kr i månadslön, plus arbetsgivaravgifter, på skattebetalarnas bekostnad, tar ordet respekt i sin mun, så borde det vara i detta sammanhang:

Har jag, Magnus Haglund, gjort mig förtjänt av folkets respekt?

Om mod vet kommundirektören ingenting.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 48

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!