10 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Svt Västernorrland kombinerar coronavirus och AIDS

Såg ni de regionala nyheterna igår onsdag? Den längre sändningen kl 18:33 hade fyra delar. Två inslag utgjordes av ett misshandelsfall respektive väderprognosen.

De andra två framgår i detta korta klipp:

Möjligen är detta ett av de sjukast sammansatta nyhetsprogrammen någonsin. Hela avsnittet kan ses här. Inslagen om corona respektive HIV-pjäs är ungefär lika långa.

Ett dygn senare, när detta skrivs, så har precis Italien rapporterat in totalt tusen döda i coronaepidemin. Om man ska hoppas på något här, så är det att i framtiden gör man teaterpjäser av vår samtids kompletta galenskap i offentlig sektor och public service.

Teater Västernorrland gör pjäs om HIV-epidemin och Svt Västernorrland gör inslag om pjäsen. Men vad är nyheten? Ska vi börja med bokrecensioner i de regionala nyheterna också? Exakt varför sänds detta i ett nyhetsprogram? Och dessutom i serie med ett inslag om coronaviruset?

Svt Västernorrland är alltså den del av Svt som skall övervaka våra regionala angelägenheter i länet. De som vid kriser skall vara en sammanhållande informationsknut. De som ska granska våra makthavare. De som skall göra skäl för de pengar som vi, folket, avdelar dem. De som föds av oss, för att parafrasera en gästskribent.

Och nu när Svt Västernorrland fört Teater Västernorrland på tal, så kan vi bidra med lite konsumentupplysning. Kanske man skall kalla det producentupplysning. Det är trots allt du som gör produktionen av pjäsen – som du aldrig kommer att se – möjlig. Du finansierar den nämligen.

Teater Västernorrland är en del av Scenkonst Västernorrland. Det är ett aktiebolag som ägs av Region Västernorrland och Sundsvalls kommun. Bolaget producerar balett, teater och annan ”kultur” som du aldrig efterfrågat.

2018 anslogs scenkonstbolaget runt 105 Mkr. Skattepengar. Se nedan:

87% av verksamheten skattefinansierad. 68 Mkr i arbetskraftskostnad. Många politiskt lydiga livnär sig på denna verksamhet. Kom ihåg ovan när Katarina Östholm, kulturredaktör i MittMedia, snyftar om att kulturen går på knäna!

Nej, skattekakan är inte för alla.

Skymning sänker sig över Europa i coronaepidemins spår. Döden gör sig påmind. När vårdplatser, sjukvårdsutrustning och personal inte räcker till i Norditalien, så tvingas man till hemska prioriteringar. Ett historiskt eko, från en tid då barn och gamla skoningslöst kunde förpassas in i evigheten av farsoter.

Då kan det vara värt att påminna om tidlös kultur. Nedan en fantastisk inspelning av Sibelius violinkonsert i D-moll. Från oss till er, utan att någon avkrävdes skatt.

Varför inte lyssna till konserten och läsa nedan dikt av Nils Ferlin?

Stjärnorna kvittar det lika

Man kan inte räkna dem alla
sägner och sånt man hör…
Det sägs att en stjärna skall falla
var gång när en människa dör –

Lyhörd i nätternas kyla
och vindarnas frusna musik
hundarna hörde jag yla,
som hundar yla för lik,

änkorna hörde jag skrika
och barnen snyfta för bröd –
– Stjärnorna kvittar det lika
om någon är född eller död.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 21

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!