10 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Viktigt meddelande

[Uppdatering: efter det att inlägget publicerades, har dödstalen för senaste dygnet rapporterats i Italien. 627 döda. Detta är sannerligen en svår tid. Det återstår att se hur Västernorrland och Övik drabbas. I Stockholm är tvivelsutan epidemin ett faktum. Tänk på er nästa.]

Massmedia i Västernorrland håller inte måttet i rådande situation – komplettera genom att söka information på annat håll.

Även föregående dygn överskred dödstalet 400 i Italien. I skrivande stund har 171 dödsfall rapporterats in från Spanien det senaste dygnet. Dygnsdödstalet stiger i Holland. Och i Stockholm ökar belastningen på sjukvården. Presskonferenserna avlöser varandra och myndigheternas tonfall håller ett helt annat än tidigare.

Vad gör då massmedia i Västernorrland? Svt Västernorrland blåser upp en nyhet om att SEKAB ska börja tillverka handsprit. En slags feelgoodnyhet för de som tror att det är en processteknisk prestation. Det är det inte. I Stockholm har redan universitet blandat till handsprit och levererat till Danderyds Sjukhus, när sjukhuset plötsligt stod utan.

Nej, SEKAB-nyheten är inte en nyhet, utan en desperat strävan att visa på ”Men titta, det görs något! Gud va bra!”. Etanolen har tillverkats hela tiden (E85 någon?). Att blanda ihop 8 dl etanol (går lika bra med isopropanol, även känt som isopropylalkohol eller IPA) med 2 dl kranvatten och 3 cl glycerin (även känt som glycerol) är inte svårt. Distribuera ut sprit och glycerin till bensinmackar, så kan folket blanda själva. Fast då måste väl en utredning till först. Pärmbärare skall avlönas. Tillstånd sökas.

Men priset tar nog ändå nedan artikel i Allehanda.

Norrdans är del av Scenkonstbolaget, som ägs av Sundsvalls kommun och Region Västernorrland. Den enda anledningen till att Norrdans existerar är att politiker med tvång tar medborgarnas pengar i skatt och finansierar verksamheten den vägen.

Och nu vill alltså Norrdans dansa i skyltfönster. Därtill väljer Allehanda att rapportera detta mentala haveri. Vårt förslag: omskola snabbt de skattefinansierade trikåmänniskorna i Norrdans, till chaufförer, varubud, hemtjänstpersonal eller vad det må vara i form av sant arbetande yrken.

Men, men, kulturen då? – kanske någon utbrister. Ja, vad är det med den? Den överlever. Känner du ikväll att du vill drömma dig bort en stund, med musik, bok eller t.o.m. dans, så ligger världen och historien för dina fötter på nätet.

Var detta verkligen ett viktigt meddelande? Nej. Det var en uppkräkning. Det viktiga meddelandet följer nedan i form av en film från Sky News. Upplagd på youtube idag.

Det är ett reportage från ett sjukhus i norra Italien. Sky News når miljontals människor i Storbritannien. Tyvärr hinner vi inte översätta, men om du inte förstår engelska, så är detta egentligen det du behöver veta: bilderna är tagna på akuten, inte på intensiven, och intensivvårdsläkaren på slutet varnar för vad passivitet kan skapa för situation.

Se inte filmen om du vet att du inte tål se dödens väntrum eller lider av klaustrofobi.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.2 / 5. Vote count: 26

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!