12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Vinster i välfärden: Nu ska konsultföretaget SWECO utreda framtiden för skolorna – inklusive Björnaområdet

Vid kommande möte i bildningsnämnden kommer beslut fattas om att inkorporera Björnaområdet i en skolutredning utförd av en extern utförare. Konsultjätten SWECO har upphandlats för att göra en skolutredning för kommunen. Den utredning som bildningsförvaltningen tidigare påbörjat i egen regi för Björnaområdet skall nu överföras till SWECO.

Upphandlingen av SWECO har gått oss förbi, tyvärr. Uppdraget skall ha påbörjats i våras och skall enligt plan vara klart i december.

Varför upphandlar man en konsultfirma för att utreda ”skolstrukturen” (som man kallar det)? Gör tankeexperimentet att man skulle göra samma sak med äldreomsorgen. Ångpanneföreningen utreder ”äldreboendestrukturen”. Nej, det låter inte varken bra eller rimligt.

Låt oss försöka svara på frågan.

Det normala skälet till att anlita konsulter, är att deras expertis är behövd men saknas i den egna organisationen. En mindre tillverkningsindustri kan inte ha en specialist på ergonomi anställd. Kunskapen måste tas in externt. Ett litet byggföretag har inte en egen konstruktör som gör hållfasthetsberäkningar. Man köper tjänsten på byn. O.s.v.

Men bildningsförvaltningen omsätter över 1 miljard kronor och en stor andel av de pengarna går till skolan. Borde inte bildningsförvaltningen vara experter på…skola? Jo, naturligtvis. Endast om bildningsförvaltningen saknar kompetens – d.v.s. är inkompetenta – är anlitandet av konsulter rationellt.

Bildningsförvaltningen är inte inkompetenta. Åtminstone inte på det sättet. Att skicka 55 pedagoger på utbildning i Tanzania, med syftet att lära dem hantera invandrade elever, är visserligen inkompetens, men av annat slag. Den saken handlar nog mer om en klick vänsteranstruket utvalt lärarfrälse, som politiserar skolan med högre chefers och politikers goda minne. Care of skattebetalarna.

Nej, nog skulle bildningsförvaltningen kunna göra själva, det nu SWECO gör.

Att anlita SWECO handlar inte om att få expertis. Det handlar om att få en tredje part, förment objektiv, att säga att den och den skolan bör läggas ned. Då kan S och ordförande Park två sina händer och utbrista: experterna sa det!

I Askersund har SWECO gjort en liknande skolutredning:

Hur slutade den utredningen? Nedan artikel från Svt är talande. Mycket talande.

”Konsultföretaget Sweco som gjort utredningen föreslår bland annat större och färre enheter, främst inom skolan men även inom förskolan.”

Har SWECO eller någon bildningsförvaltning i en kommun, någonsin utrett fram att det vore bättre med fler och mindre ”enheter” (vidrigt ord)?

Det är dotterbolaget SWECO Society i SWECO-koncernen som gör skolutredningar. Bolaget omsatte senaste räkenskapsår 330 Mkr, på vilket man lämnade 15 Mkr i överskott efter finansnetto. SWECO-koncernen som helhet omsatte 18,7 miljarder kr med en vinst på 1,25 miljarder kr.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 28

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!