Paradiset är inget företag

Paradisets intäkter minskar, rapporterar Allehanda, när inte lika många besökare kan släppas in som vanligt. Intäktsbortfallet prognostiseras av Disneyresenären, tillika anläggningens chef, David Berglund, att bli 3 Mkr. Det skulle onekligen kunna vara värre och Paradisets coronarelaterade intäktsbortfall får nog lov att beskrivas som ett av de mindre ekonomiska bekymmer kommunen kommer att möta inom överskådlig framtid.

Men hur framställer tidningen saken? Så här:

Vadå förlust? Paradiset är inte ett bolag. Hur svårt ska det vara att förstå?

Paradiset är en resultatenhet inom kommunförvaltningen, som sorterar under Kultur&Fritid. Normala år så täcker inte intäkterna från entréavgifter, lokaluthyrning, m.m., de kostnader verksamheten har. Har aldrig gjort och kommer heller aldrig att göra. Åtminstone inte med S-styre i kommunen.

Det betyder att entréavgiften är skattesubventionerad. Även spaverksamheten.

Hasse Tavér kallar i artikeln Paradiset för Öviks största besöksmål. Beroende på definition av besöksmål, så kan man säkert kalla det så. Men det betyder också att Öviks skattebetalare subventionerar bad för tillresta Umeåbor.

När vi ändå är inne på Paradiset:

Nej, bygg inte ut anläggningen med en bassäng till. Anledningen är enkel. Vi har inte råd. Det är inte simbassänger som behövs. Vi behöver fler äldreboendeplatser. Det är oanständigt att prioritera simbassänger framför äldreomsorg. Så har vi skolorna på landsbygden…och hur var det nu med gymnasiet? Har Parkskolan mirakulöst tillfrisknat och det där behovet av nytt gymnasium som diskuterades flitigt för några år sedan; hur blev det med den saken? Framförallt kanske vi i denna tid behöver en försiktighet och ödmjukhet inför att vi inte förstår just hur illa ekonomin kan komma att bli.

Fast, nej. Full fokus på en påstått kommande byggboom i privat sektor, liksom på offentligt tillhandahållen lekstuga. Men livets realiteter i kommunal regi, det diskuteras alltmera sällan.

Gör istället så här: Planera in renovering av befintlig bassäng till nästa sommar. Stäng bassängen. Genomför renoveringen. Ordna simundervisning i de mindre tätorternas simhallar och sommartid vid de badplatser som oftast har simskola oavsett om Paradiset är öppet. En säsong blir lite krånglig, sedan tillbaka till normal verksamhet.

Ungefär som man gör med vägunderhåll. Det blir lite råddigt med stängda filer, nedsatt hastighet och kanske temporära farthinder. Man bygger inte en parallell väg för att kunna underhålla den befintliga.

Paradisets ekonomi kan du läsa mer om i inlägget ”Paradiset äskar 5 Mkr skattemedel utöver budget”. 2018 hade badet kostnader på 28,9 Mkr och intäkter om 19,2 Mkr. Mellanskillnaden om 9,7 Mkr täcktes av skattemedel.