Artskyddsbrottet: ett exempel på hur fel det gått i svenskt rättsväsende

Inom en snar framtid går ett udda brottmål upp i Ångermanlands tingsrätt. En syrisk migrant försökte sommaren 2016 att sälja en tatarfalk i facebookgruppen ”Nya Örnsköldsvik köp och sälj”. Nedan bild visar en del av åklagarens stämningsansökan.

Tatarfalk finns inte vilt i Sverige. Arten används i delar av Asien för falkenering och är hotad. Dels p.g.a. handel, dels p.g.a. förstöring av dess habitat. Hur den för livet flyende syriern fått med sig falken till Sverige framgår inte av stämningsansökan.

Vid tillfället hade migranten inte fått uppehållstillstånd, men fick det senare på hösten 2016, då han då blev folkbokförd i Sverige.

Det har alltså tagit makalösa 4 år för svenskt rättsväsende att få detta fall att gå upp i tingsrätten.

I stämningsansökan framgår också att målet kan komma att avgöras på handlingarna, d.v.s. ingen förhandling hålls, samt att föreslagen påföljd är 60 dagsböter om 60 kr. Sålunda 3600 kr i böter efter 4 år, för att försökt sälja en falk för 30 000 kr.

Man kan tro att det är ett avancerat practical joke eller sent inkommet aprilskämt, men det är det alltså inte. Notera datumet. Det har tagit åklagaren 3 år att få ihop en stämningsansökan. Sen är det nästan ett års kö till tingsrätten. Det går bra nu.

Migranten trivdes tydligen inte på våra breddgrader och bor numera i Skåne. Det är väl därför som målet anges kunna komma att avgöras på handlingarna. Stackaren ska inte behöva infinna sig sisådär 100 mil norröver.

Här skulle inlägget kunna ta slut och därmed det uppenbara inte bli skrivet. Vadå uppenbart? Migranten trodde förstås att handel med tatarfalkar var lagligt i Sverige, annars skulle han inte annonserat i en facebookgrupp. Han flydde alltså med sin falk till Sverige – typ – och fick här idén att sälja falken, utan att veta det olagliga i denna handling. Kanske hade en illasinnad eller korkad kamrat viskat i hans öra.

Detta är förstås anledningen till att han förmodligen inte behöver inställa sig på en förhandling och att påföljden blir så mild.

Men då vill vi jämföra detta med ett annat helt aktuellt fall. Nedan bild från Allehanda säger allt som behöver sägas.

70-årig dam promenerar in på skjutfältet i Härnösand tillsammans med barnbarn. Från brott till dom går det ett år och påföljden blir 7000 kr i böter. Vi kan nog vara säkra på att damen inte förstod allvaret, då hon hade sitt barnbarn med.

Det här är Sverige idag och det är ett jävla skit.