Gästinlägg: Välfärdsschottis – av en 90-plussare

[Nedan inlägg är skrivet med schottisen ”Johan på Snippen” som musikalisk mall. Författaren var en ung vuxen när andra världskriget tog slut och har därmed betraktat med egna ögon det moderna Sveriges tillblivelse – och fall. Texten är en juvel och växer med vetskapen att dess författare är väl över 90 år gammal och över decennierna följt samhällsutvecklingen. Ett stort tack till dig.]

1. När unga blir äldre och gamla en dag. Över de nitti till blandat behag. Kroppen den gnisslar från topp till tår. Vart åren flytt man då inte förstår.

Refr: Att gamlingar är syndiga det kan man nog begripa. Dom får gärna ta en ”Cigg” men inte någon, pipa. Visst, det synnerligen lätt att förstå. Att kaffepannan borde dom få lov att sätta på.

2. Potatisen “magknip” är hård som ni vet. Inköpt vid rea från nån okänd planet. I magen den flyger å far som den vill. Då räcker inte ens tarmarna till.

Refr: Gubbarna dom köar vid toan hela kvällen. Gummorna dom skriar nu vi blitt på smällen. Men ingen av dem kan ju riktigt förstå. För kaffepannan hade dom ju glömt att sätta på!

3. Pannkaka med fläsk i de va ju så gott. Men den för länge sen de kriminella snott. Man kan väl säga precis allt nu ä! Man tar från de gamla å ger allt till fä!

Refr: Fläskpannkakan numera liknar en “sula”. Av fläsket de ser man ju knappast en smula. Om man nu lyssnar till gamlingarnas rop. Så sänd då med “sulan” ett mikroskop!

4. Datan bestämmer hur allt ska gå till. Staten den leker med musen intill. Datan å staten som samvetslös ju är. Kan ju i fortsättningen bestämma så här:

Refr: Alla över nitti som sitter där å gnälle. Skicka dom på lastbil direkt uppå fjälle. Där kan dom leva ett renlevnadsliv. Tillsammans med lämlar med egna småkiv.

5. Sen kan dom leva på renlav också. Med beckerell uti alla dess strå. Samt liten vandring till kåtan intill. Med kaffepannan å så kottar därtill.

Refr: Sedan kan ju dessa där inne få vila. Medan vilsna tankar i skallarna ila. Samt även få sej ett tvättäkta nyp. Av någon mygga eller annat kryp!

6. I kåtan är trångt som kommunen bort förstå. Så kaffepannan får dom nu ställa i en vrå. Någon i trångmål har trampats på sin snopp. Medan några andra har drabbats av propp.

Refr: Utanför kåtan så ses några ila. Med staken i hand för på fjälltopp få vila. De flesta i kåtan nu helt ligga still. Den som gjort på sej får vända ändan till.

7. Den eller de som nu toppen har nått. Av stat å kommun har nu lovats nått gott. Man ska blott göra ett slags enkelt hopp. Mycket välgörande för själ å kropp!

Refr: Stat å kommun har nu lovat helt gratis, en stycke äkta å helsvensk potatis. Om de med Mollbergare å skruvar från topp. Landar uti dalen med ett TVÄRSTOPP!

8. Alla över nitti som upplevt många val. Där politiker i sina högtidstal. Lovat att gamla ska få det riktigt bra. Det första de skulle göra i ärendet nu ta!

Refr: Men innan de knappast ha tagit av hatten. Under den berusande sköna valnatten. Förnekar de löften i all sin prakt. Och har inget minne av allt dom sagt!

9. Ett mångfald av gäster som kommit till vår jord. Och här få sitta vid dukade bord. De skrika så sedan om mer och får mer. Sedan så kommer allt fler å fler!

Refr: Bland skaror av människor finns övergödda. Medan svensk gamling då mera svältfödda. Makthavare leva i sus och i dus. Som bringat många gamling till fattighus!!

10. På detta man frågar på vem man ska tro. Alla som sitta i nedslitna bo. Stat och kommun har ju vänt dem sin rygg. Datan den gör sen den gamle otrygg!

Refr: Då får man tänka sig nitti år tillbaka. När man i fattigdom allt fick försaka. Så om mitt råd du nu helt kan förstå. Kaffepannan den kan du helt lita på!

“94 plus”

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=s7_lpKLokGM?feature=oembed&w=640&h=360]