Bedräglig framställning om lediga jobb

Förra onsdagen publicerade Allehanda en artikel med nedan rubrik:

’Arbetslösheten i Ö-vik minskar – nu finns det många jobb att söka: “Bra för dessa tider”’

Hela 291 jobb fanns det enligt artikeln att söka i Öviks kommun.

Vi gjorde det feelgoodartikeln inte gjorde: vi tittade i Arbetsförmedlingens ”Platsbanken” vad det rörde sig om för jobb.

Där fanns onsdag eftermiddag totalt 287 jobb och av dessa var 216 inom hälsa och sjukvård, socialt arbete eller pedagogiskt arbete.

Ett fullständigt fruktansvärt resultat. I sjukvårdsyrkena råder svår brist på personal och i de andra kategorierna är arbetena sådana som antingen är besvärande dyra för skattebetalarna eller där arbetskraftsbrist råder.

Titta bara på stafettskojeriet i sjukvården:

”Läkare sökes för välbetalda bemanningsuppdrag”. Lägg sedan till en flod av personliga assistenter – så ser verkligheten ut.

Det fanns 5 jobb inom ”Bygg och anläggning”, att jämföra med 10 jobb i kategorin ”Chefer och verksamhetsledare”.

I kategorin ”Industriell tillverkning” fanns det exakt 0 jobb. Samma sak för ”Naturvetenskapligt arbete”; 0 jobb.

Däremot fanns det hela 1 jobb inom ”Kultur, media, design”:

Stackars kulturkoftor. Klart de behöver ett kulturhus. Ett kulturhus som ska betalas med skatten från de industrijobb som inte finns.

Det totala antalet jobb som finns att söka säger ingenting. Om det är arbetskraftsbrist inom samhällskritiska sektorer, så kommer det ge många jobb att söka. På samma sätt blir det många jobb att söka om omsorgsbehoven är stora. Båda sakerna är i grund och botten negativa sakförhållanden, men media målar upp det bedrägligt som något positivt.

Vilka tjänar på att verkligheten skönmålas? Sittande makt. Rådande ordning. Slipsar och knytblusar.

Kuriosa från artikeln är att Arbetsförmedlingens representant tror att arbetslösheten är låg för att många arbetslösa börjat studera. Jorå, serru, det är så att… En timme schemalagd låtsasaktivitet per vecka och vips förs såväl Järvedsbor som pensionsfäiga eritreaner ut ur arbetslöshetsstatistiken. Det är allt som krävs.

I artikeln omnämns också såväl ett åkeri som ett verkstadstekniskt företag. Båda ska satsa och anställa. Men några annonser i Platsbanken finns icke.

Skräpjournalistik och rent lurendrejeri.

(Den fula bilden som illustrerar detta inlägg är Arbetsförmedlingens nya logga, som man bytte till för något år sedan. Det var tydligen viktigt att byta från en blå till grön symbol. Go figure.)