Lucka 10: Så stor kreditförlust hos Sida orsakade Per ”Etanoljesus” Carstedt…?

Svar: 54 Mkr

Per Carstedt var SEKAB:s VD och fick köpa loss bolagets Afrikabolag för en beskedlig slant. I bolagens fanns överenskommet 11 Mkr i kassan. I gengälld tecknades ett avtal om att eventuell vinst i den framtida verksamheten skulle delas och då upp till beloppet 173 Mkr.

SEKAB ägs till 30% av Carstedts bolag Ecoenergy Development och resterande av NEKAB. Bakom NEKAB står Övik och Skellefteå kommuner med knappt 50% vardera, samt en liten sudd som ägs av Umeå kommun. Det kommunala ägandet ligger i respektive kommuns energibolag.

Det blev ingen vinst i Afrika för Carstedt. Genom politiska kontakter lyckades han få en lånegaranti på 120 Mkr från Sida. Denna skulle han använda för att odla socker i Bagamoyo och sedan koka sprit. Men den tanzaniska regeringen sa upp långtidsarrendet på marken och hela saken smällde i ansiktet på såväl Carstedt, som på skattebetalarna.

54 Mkr hann Carstedt blåsa bort.

Bakom bilnasaren från Övik fanns förstås inflytelserikt folk inom såväl socialdemokratin som i C, som tillsåg att lånegarantin gavs och andra dörrar öppnades.