Kommunens klimatstrategi är ett skämt

Idag sammanträder samhällsbyggnadsnämnden och ett av ärendena är att yttra sig över ett liggande förslag om klimatstrategi för kommunen.

Vi har läst klimatstrategin. Den är full av dumheter.

Vi börjar med att konstatera att besvärjelsen om kommunens tillväxt står fast:

(Notera, utöver det inringade stycket, att Agenda 2030 ska styra oss kommuninvånare. Läs mer om Agenda 2030 här.)

År 2030 ska vi alltså vara 65 000 invånare. Det är en ökning från dagens knappa 56 000 med 16%. Lägg denna procentsats på minnet.

Klimatstrategin presenterar, utöver en herrejösses massa flumtext av bukfyllnadskaraktär, ett antal målsättningar. Låt oss titta på en del av dessa.

Det kollektiva resandet (antal påstigande) ska öka med 1% årligen fram till år 2030.

➡️ En sådan ökningstakt motsvarar att antal påstigande ska ha ökat med totalt 10,4% under perioden. Alltså en lägre ökningstakt än visionen om befolkningsökning, vilket skulle medföra ett minskat kollektivtrafikresande per capita.

Den totala energianvändningen har ökat med maximalt 5% till 2030 jämfört med 2017.

➡️ Låter fint. Men. Om befolkningsmängden ökar med 16% och den totala energianvändningen ökar med 5%, så kan man dra slutsatsen att någon expansion av industrin i Övik är det inte fråga om. Vad den tillkommande befolkningen skall arbeta med är höljt i dunkel. Att nå en sådan sänkning av energiförbrukningen per capita, kräver också investeringar hos både hushåll, kommun och företag i form av nya uppvärmningssystem. Vi påminner om att kommunen har fullt upp med att underhålla vägar och belysningsnät, så att dessa håller samma standard som på 70-talet. Därtill bygger man energislukande simhall. Hushållens ekonomi lär inte utvecklas speciellt väl de närmsta åren. Snarare backa. Investeringsutrymmet lär inte utvecklas gynnsamt, varken för kommun eller hushåll.

Den totala förnybara elproduktionen från vindkraft ökar med 2,5 TWh till 2030 jämfört med 2019.

➡️ Bakom denna enkla utsaga gömmer sig något fruktansvärt. Dårarna i kommunhuset står i beredskap att fatta beslut om att de närmaste 10 åren ska ytterligare vindkraft byggas i Öviks kommun, där ökningen motsvarar ca 10% av vad vindkraften producerade i hela landet under 2020. Det betyder att hundratals och åter hundratals ytterligare vindkraftverk ska uppföras på landsbygden i inlandet. Ett övergrepp som tillsammans med den aktiva nedläggningspolitiken inte kan beskrivas som något annat än ett direkt illojalt agerande mot befolkningen. Samtidigt har politikerna sedan länge beslutat att all mark öster om E4 skall skonas från ytterligare vindkraft. Där spelar landskapsbilden tydligen roll.

Mängden växthusgaser från transportsektorn har minskat med 60% till 2030 jämfört med 2018.

➡️ Dagens utsläpp bestäms av fordonsflottans sammansättning och körsträckor. Det senare bestäms inte minst av den ekonomiska aktiviteten. Ska utsläppen minska så radikalt, måste en mycket hög andel av fordonsflottan bytas ut och/eller ekonomin trilla ihop som ett korthus. Tänk tanken att fordonsflottan byts ut i kommunen såväl som i näringsliv och hos hushållen. Vad sker med de fordon som då säljs? Inte kommer de sluta rulla, om de har en återstående teknisk livslängd – de kommer bara rulla någon annanstans. Målsättningen är helt enkelt fullständigt bisarr. (En möjlig fungerande målsättning skulle kunna vara att si och så hög andel nyanskaffade fordon ska uppfylla den och den miljöklassen år 2030).

Avslutningsvis ett citat från strategin:

”År 2017 gick 8% av energianvändningen åt till transporter och Örnsköldsvik växer stadigt vilket ger fler människor och därmed mer an- vändning av resurser.”

➡️ En helt falskt påstående. Kommunen växer inte och är idag något mindre i storlek än när den bildades på 70-talet. Det är inte fel och ingenting att skämmas för. Tankefiguren att alla kommuner ska växa, är helt knäpp. Det är vårt välstånd och välbefinnande som individer och familjer som ska växa. Att inte minska väsentligt i storlek, är däremot en fullt rimlig målsättning. Samhällen som krymper i numerär, särskilt om det sker snabbt, kan få enorma problem med underhåll av fastigheter och infrastruktur. Kramfors kommun är ett närliggande exempel. Befolkningen har mer än halverats sedan 50-talet, med påföljd att antalet byggnader – såväl bostäder som ekonomibyggnader – i halvt eller helt fallfärdigt skick, blivit mycket stort. Det är också därför det är viktigt att inte expandera kommunens innehav av underhållskrävande byggnader och anläggningar, när invånarantalet inte växer.

Kuriosa: En tjänsteman kopplad till samhällsbyggnadsnämnden, har författat ett förslag till yttrande över klimatstrategin. I yttrandet sågas strategidokumentet rätt rejält. Vi har faktiskt aldrig läst något liknande från en tjänsteman på kommunen, när det gäller att ha åsikter om ett politikerförslag. Väl skrivna och relevanta invändningar, som torde vara rätt pinsamma för kommunalråden.

För jovisst, det är Per Nylén och Anna-Belle Strömberg som sätter sina namn på klimatstrategin.

Delar av yttrandet kan beskådas nedan.