Kommunbolagens årsredovisningar – inte värda att dras i fullmäktige

För ett år sedan, eller två, hörde en läsare av sig och delade med sig av sina erfarenheter av den kommunala politiken. I ett skede av livet var vederbörande aktiv i ett av de större partierna och innehade förtroendeuppdrag i kommunen.

Vittnesmålet avgavs anonymt, även om vi har våra misstankar om vem som kan ha dolt sig bakom pseudonymen som användes. Budskapet var tydligt: den anonyme lärde sig av sin tid i politiken att kommunen styrs i nämnderna, inte i fullmäktige.

Här kanske det kan vara på sin plats med en mycket kort förklaring av hur en kommun fungerar. Fullmäktige är det högsta beslutande organet och det är vi väljare som väljer fullmäktigeledamöterna. Alla andra förtroendeuppdrag tillsätts genom val av fullmäktige. Sålunda är det fullmäktige som väljer ledamöter till facknämnder, kommunstyrelse och övriga kommunala förtroendeuppdrag.

Vi väljare gör endast en sak: fördelar mandaten i fullmäktige – allt övrigt görs av fullmäktige.

Facknämnderna är talrika i Öviks kommun: samhällsbyggnadsnämnd, bildningsnämnd, omsorgsnämnd, humanistisk nämnd och kultur- och fritidsnämnd. Kommuner väljer själva vilka nämnder de vill ha, med några undantag. Kommunallagen säger att en kommunstyrelse måste finnas och en överförmyndare likaså. Vallagen kräver en valnämnd. De uppräknade facknämnderna är däremot helt valfria. Om vi inte kommer ihåg fel, så har t.ex. Sollefteå organiserat dessa verksamhetsområden som utskott i kommunstyrelsen istället.

I Övik gäller däremot nämnder med heltidsarvoderade ordförande och rejält tilltaget antal ledamöter. Och enligt vår anonyme läsare är det alltså där kommunen egentligen styrs.

Vad är det då för speciellt med det? Jo, det finns en mycket viktig skillnad mellan fullmäktige och nämnderna. Fullmäktiges sammanträden är offentliga och öppna för allmänheten. Det är inte nämndernas sammanträden. All debatt som förs i nämnderna sker bak låsta dörrar, utan insyn från allmänheten.

Ett konkret exempel är vindkraft. Enligt miljöbalken måste kommunen tillstyrka en vindkraftpark i tillståndsprocessen, för att Länsstyrelsen (Miljöprövningsdelegationen) ska kunna ge tillstånd till anläggande. Om inte annat beslutats, ska ett sådant ställningstagande hos kommunen tas i fullmäktige. I Övik har dock fullmäktige beslutat att delegera detta beslutsfattande till samhällsbyggnadsnämnden.

Det betyder att en offentlig politisk debatt i fullmäktige angående ett vindkraftsprojekts tillblivelse eller inte, kommer inte någonsin bli av. Den eventuella debatt som hålls, sker slutet i nämnden.

Så, med denna förmodligen onödigt långa inledning, vill vi ge ett viktigt exempel på ett annat område som är groteskt ”underdebatterat” i förhållande till dess betydelse och ekonomiska omsättning: de kommunala bolagens verksamheter.

I måndags hade kommunstyrelsen sammanträde och ett av ärendena var att bereda frågan om kommunkoncernens årsredovisning. ”Kommunkoncern” är ett sammanfattande ord för kommunen inklusive de kommunala bolagen. Kommunen är koncernmoder i den koncern bolagen utgör.

Efter detta kommunstyrelsesammanträde går kommunens årsredovisning upp i fullmäktige, för debatt och godkännande. Inte olikt hur det fungerar i en bostadsrättsförening på årsstämman. Vid samma fullmäktigesammanträde fattas beslut om ansvarsfrihet för kommunstyrelsens och nämndernas ledamöter.

Vi tyckte att det vore intressant att ta del av kommunbolagens årsredovisningar, när nu kommunkoncernens årsredovisning ligger på bordet. Därför frågade vi de kommunala bolagen för styvt två veckor sedan om det gick att få ut deras respektive årsredovisningar.

Det gick icke. Visserligen var dessa upprättade, men först skulle revisorerna lämna revisionsberättelse och därefter skulle bolagsstämma hållas i mitten av april. Men sen skulle det minsann gå bra att få ta del av materialet.

Vi tyckte det där var lite märkligt. För hur kan koncernmodern upprätta årsredovisning om inte dotterbolagens årsredovisningar är klara? Ja, kan, det kan man förstås. Men alla inblandade bolag och kommunen själv, har kalenderår som räkenskapsår, så varför inte ta hela smacket vid samma tillfälle?

Så vi frågade ekonomidirektören och han svarade att den information han fått från ägarbolaget Rodret (ett bolagsled mellan kommunen och de kommunala bolagen) var att årsredovisningarna var klara.

Jaha. Då gick frågan till kommunalrådet Per Nylén:

”Hej

Varför åtföljs inte kommunens årsredovisning av de kommunala bolagens årsredovisningar? Samtliga har kalenderåret som räkenskapsår. Som det är nu dras kommunens årsredovisning i kommunstyrelsen och på fullmöktige, utan att bolagens årsredovisningar finns med. ”

På detta följde svar från Per Nylén:

”Hej!

Hela kommunkoncernen finns alltid med, inklusive våra bolag, när kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fattar beslut.

…varpå vi replikerade:

”Jaha, var är de kommunala bolagens årsredovisningar då? Om de ”finns med”, så borde de väl finnas i beslustunderlaget?”

Nu inträffar något märkligt. Plötsligt får vi återigen mail från några av de kommunala bolagen. De vill, som de uttrycker det, förtydliga sitt tidigare svar. Någon typ av dekret om hur frågor om de kommunala bolagens årsredovisningar ska hanteras, har alltså skickats ut av Per Nylén. Order från bunkerns trygga hägn i Kronan.

Nylén drar sig för att svara på vårt sista email och vi får tjata oss till det. Den korta korrespondens som sedan följer, kokar ihop till följande:

De kommunala bolagens årsredovisningar görs inte tillgängliga före det att kommunens årsredovisning avhandlas i fullmäktige. Inget senare fullmäktige avhandlar de kommunala bolagens årsredovisningar som ärendepunkter.

Det betyder detta: de kommunala bolagens årsredovisningar föredras aldrig i fullmäktige och blir därför heller aldrig debatterade där.

Intuitivt lät det mycket märkligt. Dras bolagens ekonomi verkligen endast i kommunstyrelsen?

Google gav omedelbart ett exempel i form av Strängnäs kommun, där kommunen i sina styrdokument anger att de kommunala bolagens årsredovisningar skall föredras i fullmäktige. Ja, till och med skall bolagsrepresentanter närvara och frågestund hållas.

Om vi försöker knyta ihop detta, så kan vi konstatera att vår anonyme läsare hade ack så rätt. Bakom stängda dörrar dras de viktigaste frågorna och debatterna sker utan pöbelns närvaro. Vi har länge haft en bestämd känsla av att fullmäktige är mest ett spel för galleriet. 70-80% av tiden upptas med rena struntfrågor. Samtidigt är de kommunala bolagens verksamheter frånvarande i fullmäktige.

Utan insyn i nämnd, med svårartad tystnadskultur. Just så. Och som av en märklig slump dök de kommunala bolagens ekonomiska resultat upp i Allehanda igår. Utan att något om samma resultat går att läsa på varken kommunens hemsida eller de kommunala bolagens dito.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=n3-XgC1Q3F4?feature=oembed&w=640&h=480]