Ungdomen och döden

Förra veckan bedrev Allehanda någon slags kampanj mot bildningsförvaltningen, för att gymnasieskolan höll normal undervisning för alla tre årskurserna.

Unga tjejer intervjuades och lyftes fram. Ett citat:

”Örnsköldsviks gymnasium fylls återigen av elever och flera av dem vittnar om att det är omöjligt att hålla avstånd.
Med anledning av detta vänder sig tredjeringaren [no name] till gymnasiechefen, Andreas K Johansson.
Varför ska jag utsättas för ett dödligt virus, när jag kan sitta hemma i säkerhet? frågar hon.”

Gymnasiechefen fick oförtjänt utgöra slagpåse, samtidigt som sossepolitikerna gömde sig från offentligheten.

Hetsjakten kulminerade med att bildningsförvaltningen föll till föga och återigen införde distansundervisning för ettor och tvåor. Förmodligen hade sosseriet haft hastigt inkallat krismöte med Per Nylén och Kristoffer Park. Kanske även Carolina Sondell och Anna-Belle Strömberg.

Bara timmar senare meddelade regeringen att rekommendationen om distansundervisning upphör fr.o.m. 1 april. Ridå.

Vi tänker på alla dessa lydiga sosselurer, som våren 2020 besvarade kritik mot regeringens hanterande av corona med ”tvätta händerna och följ rekommendationerna”. Då, när litet var känt om virusets egenskaper, var försiktighetsprincipen i allra högsta grad påkallad att följa. Men det brydde sig varken Folkhälsomyndigheten eller regeringen om. Planen från Kina och Italien fortsatte landa och passagerarna gick rakt ut i samhället, utan försiktighetsåtgärder. I skrivande stund råder ett generellt inreseförbud för de som inte omfattas av en flora undantag.

Idag vet vi så mycket mer. Bland annat vet vi att ungdomar och unga vuxna inte behöver vara oroliga för covid19.

Socialstyrelsen håller ett detaljerat dödsorsaksregister. I det kan man utläsa de påståenden som nedan följer.

Under första halvåret 2020 så dog ingen människa i ålderspannet 0-19 år i covid19 i Sverige. I samma åldersgrupp och under samma period så dog 3 personer i influensa och lunginflammation. Vidare dog 67 pojkar och 20 flickor av ”yttre orsaker”, varav 33 var ”självdestruktiv handling” (läs: självmord), en mycket liten del s.k. yttre våld och resten – det stora flertalet – olyckor.

Under andra halvåret 2020 dog 5 personer i dessa åldrar (varav 2 var i gymnasieålder) av covid19. Ingen dog i influensa eller lunginflammation. 36 pojkar och 9 flickor dog av yttre orsaker.

Under 2020 dog alltså 2 gymnasieungdomar i covid19. Huruvida dessa gick på gymnasiet eller inte, om de hade s.k. underliggande sjukdomar eller inte, kan vi inte veta.

Totalt under 2020 dog 529 ungdomar och barn i åldersspannet 0-19 år gamla. Av dessa var 126 i åldrarna 15-19 år. Detta avser alltså samtliga dödsorsaker.

För 20 killar 15-19 år gamla var livet så outhärdligt att leva, att de för egen hand avslutade det genom hängning, strypning eller kvävning.

Det kan vara farligt att gå till skolan. För vissa.

Så ser verkligheten ut.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_gbCkidlqEU?feature=oembed&w=640&h=480]