Ständigt denna journalistik som besparar makten granskning

Allehanda skriver idag att Hägglunds har varit med och räddat det industritekniska programmet på gymnasiet i Övik:

Vi läser artikeln två gånger. Ändå förstår vi inte hur Hägglunds räddat någonting just alls. Det framgår visserligen att Hägglunds gjort något utomordentligt bra – givit elever avlönade praktikplatser och visat intresse samt tagit ansvar för de unga människor som kommer utgöra framtiden arbetskraft. Men räddat något? Nej.

Så här är det: Industritekniska programmet ges vid Örnsköldsviks gymnasium, som i sin tur är den rent organisatoriska sammanslagningen av Nola- och Parkskolan. Huvudman är Örnsköldsviks kommun.

Sålunda är det kommunens ansvar att rekrytera elever till en utbildning – i det här fallet industritekniska programmet – som är viktig för den framtida arbetskraftsförsörjningen i kommunen.

I Allehandas artikel nämns inte detta med ett ord. Hägglunds har räddat, skriver man. Ja, den enda rimliga tolkningen är att Hägglunds då har räddat det industritekniska programmet från att läggas ned av kommunen. Någon annan finns inte som kan lägga ned det programmet.

Läs noga nu: Kommunen har stor makt över gymnasieutbildningen och därmed över vad vi kan kalla den kommunala utbildningspolitiken. Att försörja framtida arbetskraftsbehov, oavsett om det handlar om vård- och omsorgssektorn, industrin eller byggbranschen, är en fundamental politisk uppgift. Ändå råder socialistisk laissez faire på området. Ett löjeväckande högt antal platser på frisörlinjen. Underskott på vård- och omsorgsprogrammet. Makalöst få anläggare och målare. O.s.v.

Men, men. Fortsätt skriv feelgoodartiklar som ständigt undviker att lägga ansvaret där det hör hemma. Gör det.