Konkurrensen om skatteutrymmet – kommunalt vanstyre före fungerande sjukvård

70 vårdplatser i länets sjukvård ska sparas bort. Åldrande befolkning spelar visst ingen roll. Sveriges mest frånvarande politiker i förhållande till sitt ansvarsområde – Övikssonen Glenn Nordlund – är just frånvarande. Den genomsnittlige väljaren i länet har förmodligen ingen aning om att Glenn Nordlund är regionråd och innehar den högsta politiska posten i Region Västernorrland.

71 Mkr ska åtgärderna spara. På en fråga om varför så mycket av sparåtgärderna faller på Sundsvalls sjukhus, svarar Nordlund:

Jag tolkar det som att en hel del handlar om överföringar, det vill säga att man lyfter insatser som behöver göras i Sundsvall till de andra två sjukhusen eftersom det bedöms som det finns utrymme där, säger Glenn Nordlund, ordförande i regionstyrelsen.”

Han ”tolkar” majoritetsstyrets egna förslag. Tror karlfan att vi är dumma i huvudet? Som voro sparförslag som vädersystem; de bara råkar dra in över länet. Det finns endast en sak som förklarar hur en så oduglig politiker kan nå så högt: ett politiskt system där den politiska karriären görs bakom lykta dörrar i det stora partiet och där vägen till framgång stavas nepotism och skamlöshet.

Nytt blad.

Det som i folkmun benämns kommunalskatt är i själva verket två skatter: kommunal inkomstskatt respektive det som förr kallades landstingsskatt. Det senare får väl idag kallas regionskatt, antar vi.

I Västernorrland är regionskatten 11,29%. År 2000 var den 10,0%.

Den kommunala inkomstskatten i Övik är sedan årsskiftet – då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet höjde den – 22,71%. År 2000 var den 21,79%.

Extremt viktigt att förstå: de här två olika verksamheterna, kommun respektive region, konkurrerar om samma skatteutrymme.

Nytt blad.

Vi påstår att det finns en fullständigt befängd mängd tjänstemän i kommunen, som helt enkelt inte producerar något av värde. Vi påstår att Socialdemokraterna, inte minst under Elvy Söderström, förskingrat enorma belopp på saker som en kommun inte ska hålla på med. Långt över en miljard kr. Och vi påstår att vansinnigheterna fortsätter.

Den som inte är blind kan öppna ögonen och se. En trottoar i Bjästa ser mer ut som en puckelpist. På den ska äldre människor med rullator ta sig till Ica och handla. Trottoaren övervakas av kommunens ”växtplats”, som är ett krypin där tjänstemän kan finna en kontorsplats och inte behöva färdas till centralorten. Växtplatsen ser synnerligen tom ut.

En allé med belysningsstolpar spretar som stormfällen redan när man lämnar Gullänget för vidare färd in i landet. Och enligt kommunens egna utredning är vägbelysningen i så dåligt skick i kommunen, att ett antal stolpar rasar varje år p.g.a. korrosion.

I Sund har de sura svavelutsläppen från fabriken frätt sönder brons räcken. Varmgalv står emot mycket, men inte svavelsyra eller -syrlighet. Saken upptäcks först när räcket är i så dåligt skick att gångbanan måste stängas av. Ingen pärmbärare var på plats där och inspekterade förrän det var för sent. Underhåll? Nej. Här gäller sovjetisk arbetsmodell och det verkar inte heller brådska med att beställa erforderliga byggsmidestjänster för att åtgärda problemet.

Så var det de syltlösa pannkakorna, ja. Lägg dem till listan.

Det socialdemokratiska narrativet – berättelsen – är att vi lever i det bästa av välfärdssamhällen. För den som öppnar ögonen, har den berättelsen otäcka illustrationer.

Nytt blad.

I SCB:s partisympatiundersökning för maj 2021 framgår följande:

  • S stöddes av 29,9% av väljarna i riket
  • Samma siffra i de fyra nordligaste länen var 37,1% (med hög felmarginal)
  • Lägst stöd i riket har S hos män i åldersgruppen 18-29 år – endast 17,2%
  • Högst stöd i riket har S hos kvinnor +65 år – 44,1%

Nedan diagram från SCB visar hur partisympatierna fördelas mellan könen för partierna (samtliga åldrar):

Nytt blad.

På fackförbundet Kommunals hemsida kan man jämföra löner i olika kommuner i (kommunala) arbetaryrken:

Tabellen visar för varje yrke den kommun som betalar högst lön i riket, rikssnittet samt lönen i Övik.

Övik har styrts av Socialdemokraterna all tid och partiet har därmed haft direkt kontroll över utvecklingen av lönerna ovan.

Nytt blad.

Här tänkte vi knyta ihop ovan blad i ett resonemang och en slutsats. Vi inser dock att det inte behövs. Läsaren kan göra det själv.

Behåll besparingen om 71 Mkr i Glenn Nordlunds regionpolitik i minnet. På lördag släpper vi en siffra att jämföra den med.