Svt Västernorrlands usla bevakning av RVN – nu exemplifierat med klen klimatkyla

Idag är en av SVT Västernorrlands nyheter att Länssjukhuset i Sundsvall inte har en klimatkylanläggning som klarar av ”värmeböljan”. Och bordsfläktar får inte användas p.g.a. – som det heter – pandemin, vilket förvärrar komfortproblemet för patienterna.

Huruvida förbudet mot fläktar vilar på vetenskaplig grund, vore intressant att veta. Det låter nämligen som ren vidskepelse, men vi lämnar det därhän här.

År 2021 och sjukvården är i ett praktiskt såväl som finansiellt spinn mot avgrunden. Nästan varenda privatbil har en fungerande klimatanläggning idag, men länssjukhuset erbjuder sina patienter en kvav och svettig miljö att belasta dem med, utöver den medicinska pina som föranlett inläggningen. På detta förmår inte den socialdemokratiska propagandacentralen SVT Västernorrland att göra ett uns vettig journalistik.

Vi är inte dimensionerade för värmeböljor” säger Lena Brundin, enhetschef regionfastigheter, om saken och tillägger: ”Det är vissa delar som har kyla och de kyler vi med snökylan här. Vi har även fasta kylmaskiner som går.”

Det finns alltså inte en fullt utbyggd komfortkyla på länssjukhuset år 2021 och den komfortkyla som finns klarar inte av helt normala sommartemperaturer. Vem i helvete har projekterat detta? Var finns ansvaret? Hur kan det bara ha blivit så här? Nej, det är inte frågor som den lydiga och förmodligen tekniskt fullständigt okunniga journalisten ställer.

Inte heller frågar man vad som skulle krävas för att åtgärda missförhållandet. Är det produktionen av kyla som fallerar? Finns i så fall fjärrkyla tillgängligt i närheten? Kan man stötta snökylan ytterligare med ännu fler kylkompressorer? Finns det överhuvudtaget kylbafflar i sjukhuslokalerna eller skulle en lösning på problemet kräva extremt omfattande renovering inomhus? Kan man sänka tilluftstemperaturen ytterligare om kylmöjligheterna förstärks i luftbehandlingen?

Den är inte meningen att du läsare ska förstå alla frågorna som ställs ovan och just därför läggs miljarder på public service. De ska ställa de frågor du inte själv förmår formulera. Men de nyttiga idioterna som arbetar där är allt som oftast helt odugliga.

Inte sällan är det i de tillsynes små frågorna som förfallet visar sig. Lägg på minnet: vi är ett så rikt land – vi har t.o.m. partiell komfortkyla på våra sjukhus och den fungerar nästan när det blir varmt.