Vaccinera riskgrupperna – låt övriga vara ifred med sina beslut

En viktig och läsvärd artikel på DN-debatt har passerat revy utan att väcka rabalder eller ens kommenteras i regional massmedia. Vi återger därför delar här i referat och citat, tillsammans med våra egna kommentarer.

Artikeln har rubriken ”Inte ens vaccinerna kommer att ge oss flockimmunitet” och är signerad på följande sätt:

Lennart Svensson, professor i molekylär virologi, tidigare ordförande i Svenska sällskapet för virologi, Linköpings universitet och anknuten till Karolinska institutet

Åke Lundkvist, professor i virologi, Uppsala universitet

Anders Widell, docent i klinisk virologi, Lunds universitet

Det är alltså inte kreti och pleti som skrivit det vi återger nedan.

Författarna slår fast 6 punkter och de lyder:

  • Sars-cov-2 kommer att bli kvar, bli endemiskt, som ett återkommande säsongscoronavirus.
  • Sars-cov-2 kommer inte att kunna utrotas.
  • Sars-cov-2 kommer att fortsätta under lång tid att ge upphov till nya ”varianter” med ökad spridningsförmåga.
  • Det kommer att ta lång tid innan sjukdomsförmågan hos sars-cov-2 minskar.
  • Dagens vacciner mot sars-cov-2 kommer att ge skydd mot svår och lätt sjukdom orsakade av de i dag kända varianterna av viruset.
  • Flockimmunitet kommer sannolikt inte att uppnås.

Det finns alltså tre forskare, samtliga virusexperter, varav två är professorer, som slår fast att coronaviruset inte kommer att försvinna genom vaccination. De skriver:

”I början på pandemin trodde många att cirka 50–70 procent antikroppsprevalens (immunitet) i befolkningen skulle räcka för att stoppa spridningen i samhället, men flera utbrott på senare tid visar att även mycket hög vaccinationsgrad (över 90 procent) inte garanterar att smittspridningen stoppas.”

Det här betyder följande: Sitter du på en arbetsplats eller annorstädes, där hysteriker aggressivt försöker skambelägga de som inte vaccinerat sig? Då ska du förstå att vaccinerna inte kommer att utrota coronaviruset. Vaccinet är ett skydd för individen mot lätt eller svår sjukdom – inget annat. Precis som med den vanliga influensan.

Visa hysterikerna artikeln ovan. Uppmana människor i riskgrupperna att vaccinera sig. Låt människor utanför riskgrupperna var ifred. Sluta med vaccinationsfixeringen, särskilt vad gäller barn och ungdomar. De får milda eller inga sjukdomssymptom och genomgången infektion ger dem ett betydligt bättre skydd inför framtiden än vaccination.

Avfärda inte att D-vitamin ger ett förstärkt skydd. Tillse att du får i dig minst RDI av D-vitamin. Brist är mer vanligt hos invandrare och särskilt mörkhyade. Det finns en koppling mellan D-vitaminbrist och överdödlighet i covid19. Läs mer i Läkartidningen här.

Men framförallt: ett allmänt hälsosamt liv med rejäla doser motion och god kost i rimlig mängd, samt avhållsamhet från rökning och överintag av alkohol, utgör mer sjukdomsprevention än alla munskydd och vaccin i världen. Den som lever ett ohälsosamt liv och samtidigt kräver att andra ska vaccinera sig, har fullständigt gått vilse i tillvaron.

Det återstår att se vilka sekundära effekter på folkhälsan corona och dess hantering har gett upphov till i form av stillasittande, alkoholintag, psykisk ohälsa, vårdköer, o.s.v. Statistik från Socialstyrelsen, SCB, m.fl. myndigheter lär börja bli tillgänglig snart.