Golgatavandring

[Signaturen Öviksbo kommenterar i ett gästinlägg SVT Västernorrlands agerande]

Trevligt inslag i SVT Lokala Nyheter, 10/9, kl.18:33. Granskning Örnsköldsvik och min kommentar visades som ett exempel på det hot och hat som riktas mot våra regionråd i V-norrland. Med markerad text i kommentaren av Öviksbo, i inlägget Konsten att granska ett folk. Och då med markerad text, den del som påtalar regionrådens inkompetens, bristande ledarskap och att när de utsätts för kritik, så tar de på offerkoftan och gråter ut i media.

Detta räknas enligt reportrarna som hot och hat riktat mot regionråden. Vi lever tydligen i skilda världar, redaktörerna på SVT och folket ute i verkligheten.

Nu förstår jag än mer er rubrik, ”Konsten att granska ett folk”. Nitiskt granskar, noterar och genomsöker SVT alla mediala forum efter kritiska yttringar som framförs mot de sittande i beslutsställningar. Häpnadsväckande att SVT har intagit en sådan roll i samhället. Borde inte detta påtalas än kraftigare?

Vad blir SVT:s nästa steg? Polisanmälningar mot de som kritiserar? Rapporteringar till arbetsgivare om personer som är kritiska till rådande ordning? Reportern Tomas Sundberg vid SVT rapportör till hustrun, anställd och förtroendevald vid Örnsköldsviks kommun som rapporterar till kommunledningen, som därefter vidtar lämpliga åtgärder. Uteblivna löneförhöjningar, en välkänd och ofta praktiserad metod i Örnsköldsviks kommun, därefter för-och omförflyttningar av folk. En Golgatavandring mellan olika arbetsplatser har tillämpats i decennier, för att nämna något.

Slutligen uppsägning av personliga skäl om inte vederbörande person självmant avslutat sin anställning. SVT Västernorrland verkar ha antagit samma roll som STASI i forna Östeuropa.

Hälsningar från kritisk Öviksbo även i fortsättningen

Granskning Örnsköldsvik kommenterar: Den Golgatavandring som signaturen Öviksbo påstår existerar, erfar vi är ett förekommande verktyg som används till att göra sig av med politiskt misshagliga individer bland kommunens personal. Bara från skolans värld känner vi till två fall där lärare långsamt nötts ned och tvingats bort, med påföljd att de idag bytt yrke och deras förmågor som lärare förslösats.

Nepotism och en politiserad tjänstemannaförvaltning skapar och upprätthåller ett sådant klandervärt beteende. En f.d. lärare vittnar i förtroende om när en arbetsgivarrepresentant och ett fackombud skulle mötas tillsammans med läraren. Det visar sig då att den högre chefen på bildningsförvaltningen är sossepolitiker och på alldeles utomordentligt god fot med den fackliga representanten, som även hon återfinns i partiet.

Vi är övertygade om att det finns ett mindre hav med sådana berättelser att ösa ur.

Det är många, många invånare som är genuint rädda. Man törs inte spilla sina hjärtan. Det finns alltid folk som står i beredskap att baktala, skvallra och använda en politiskt avvikande uppfattning hos individen som vapen mot denne. Bättre då att vara tyst.

Tyst och ha jobbet kvar.