Klimatklivet och Liquid Wind – det blev jackpot

Dina skattepengar i arbete.

Vi har tidigare skrivit om bolaget Liquid Winds planer på att i samarbete med Övik Energi uppföra en metanolfabrik jämte kraftvärmeverket. Rökgasernas koldioxid ska reduceras till metanol genom reaktion med elektrolysframställd vätgas.

Antalet skapade arbetstillfällen per årligen insatt kilowattimma är få. Förädlingsvärdet är lågt och alltihop andas green washing i symbios med övikssosseriets desperata behov av att kunna uppvisa nya monument.

Länsstyrelsen skriver idag på sin hemsida bl.a. följande:

”151 miljoner kronor har beviljats i stöd från Klimatklivet till en ny anläggning för produktion av e-metanol i Örnsköldsvik.

Aktiebolaget FlagshipONE har fått positivt beslut om klimatinvesteringsstöd för att börja producera så kallade elektrobränslen till fartyg. Denna typ av bränsle kallas också Power-to-X eller indirekt elektrifiering. Genom att använda förnybar el från ny vindkraft, tillsammans med biogen koldioxid som återvinns från Hörneborgsverket, ska FlagshipONE producera förnybar metanol (e-metanol) till den marina sektorn.

Bygget av den första anläggningen har beviljats stöd med 10 procent av de stödberättigande kostnaderna, upp till maximalt stödbelopp på 151 684 500 kronor. Just nu jobbar bolaget för att få alla avtal på plats och de planerar att börja bygga våren 2022. Tidigt 2024 hoppas de kunna ha produktionen igång. Fabriken ska placeras intill Hörneborgsverket i Örnsköldsvik, för att de båda anläggningarna ska kunna dra nytta av varandra.

Självklart betyder pengarna mycket, men framför allt är det ett bevis på att det vi gör är trovärdigt, säger Thomas Nilsson, projektledare, FlagshipONE AB.”

Den fetade meningen är fantastisk. Det absurdas konst, sannerligen.

Allehanda rapporterade igår att Liquid Winds ansökan om medel ur EU:s innovationsfond avslogs.