Näringslivsavdelningens märkliga målgrupp

Näringslivsavdelningen har gjort en film om Öviks näringsliv. Den heter ”Vårt starka näringsliv” och vi skattebetalare betalar Facebook för att den ska synas i flödet hos ett urval användare. Vilka kriterier man valt för val av användare, vet vi inte. Den dök dock upp hos oss och där finns inte mycket mer än kön, ålder och geografisk hemvist att gå på.

(För den som finner ovan ord kryptiska: man kan sponsra inlägg i Facebook – ja, det heter faktiskt så. Då betalar man helt enkelt för att inlägget ska dyka upp i en snävare krets med användares flöden. Betalningen är per klick och man kan välja hur urvalet användare skall ske. Ett företag som säljer textilier på nätet kan t.ex. begränsa sin målgrupp till kvinnor 30-70 år gamla, bosatta i en viss ort, som visat intresse för just textilier, sömnad eller dylika saker.)

Pausa gärna läsningen här och se filmen i slutet av texten.

Nu till saken.

Vem vänder sig den här filmen till? Vi som lever och verkar i Öviks kommun känner förstås igen the usual suspects i filmen. Fjällrävens logga visar man så många gånger att det blir nästan komiskt. Metsä får vara med. Kommunala Sekab, förstås. Ett båtskrov i aluminium likaså. Den kreativa lamptillverkaren, till och med. (Där är kanske de flesta bloggläsare är oförstående – gott så).

Men för någon, tänk företag, i en helt annan del av landet – vilken relevant information lämnar filmen? Svar: ingen. Filmen riktar sig till väljare, snarare än till ett näringsliv. Oavsett om det är ett näringsliv lokalt, regionalt eller långt bort.

Att filmen riktar sig till väljare snarare än företagare och näringslivspersoner, visas också av att den dyker upp i flödet hos personer som saknar gemensamma nämnare andra än geografisk belägenhet.

Vi betalar alltså kommunen skatt för att näringslivsavdelningen ska upplysa oss invånare om Öviks ”starka näringsliv”.

Hur man borde göra istället? Nedan tog någon minut att skriva:

”Övik har ett mångfacetterat näringsliv. Här finns traditionell processindustri med starka lokala underleverantörer. Det medför närvaron av lokal kompetens inom process- och kemiteknik, från mekanisk industri som kan konstruera i rostfritt, till processautomationsspecialister och allt däremellan. Närvaron av en viktig försvarsindustri garanterar i sin tur närvaron av mekanisk verkstadskompetens. Som om det inte vore nog, finns här en framgångsrik verksamhet inom sökmotoroptimering, likaväl som en elektronikindustri. Lägg till det Öviks strategiska placering jämte E4, Botniabanan och djuphamnar. Sågverksindustrin? Ja men den finns sen gammalt! Hör av er med era behov, så förmedlar vi kontakten till den kompetens ni efterfrågar!”

Filmen kan ses nedan. (Obs! Mer bloggtext nedanför klippet.)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yngM97uMyR8?feature=oembed&w=640&h=360]

Vi måste även kommentera detta med ”starkt näringsliv”. Det är korrekt i sak.

Ja, du läste rätt. Inget klagomål, kritik eller misstänkliggörande. Övik är kanske unikt i Sverige med sin industriella sammansättning. Det är en enorm tillgång.

Fråga dig nu varför det är hela havet stormar på kommunala vägar, när det finns mindre kommuner i södra Sverige som helt saknar industrier och ändå har kommunala angelägenheter som framstår som polerad mässing i jämförelse med våra dito.

På näringslivsavdelningen vet man vem husse är, minsann. Voff, voff.