SSU och fusktraditionen

I somras valdes ny förbundsstyrelse till SSU – riksorganisationen – inklusive ny ledarduo i form av ordförande Lisa Nåbo och förbundssekreterare Diyar Cicek. Under hösten har de åkt på någon slags eriksgata och marknadsfört förbundet.

Framförallt har man rekryterat nya medlemmar. Närmare bestämt 6000 nya medlemmar.

Det är enkelt att rekrytera medlemmar till SSU. Medlemskapet är nämligen gratis. Skriv namn, email och adress här, tack. Klart.

Verksamheten finansieras alltså inte med medlemsavgifter. Istället är det lotteriverksamhet som är SSU huvudsakliga inkomstkälla, samt en ökande avkastning på det allt större kapital som lotteriverksamheten byggt och bygger upp.

Det finns något djupt osmakligt med att sossarna alltid aktivt motarbetar andra lotteriverksamheter, samtidigt som de tillser att de politiska partierna ska utgöra undantag från krångliga regler och regleringar.

Så här ser det ut på förbundets Facebook från den 18 december förra året, när medlemsframgångarna basuneras ut:

Bara någon vecka före denna statusuppdatering, avslöjade Dagens Industri en sak som förtjänar betydligt större spridning än den fått: Diyar Cicek, vice ordförande, är en riktig fuskare.

Omni refererar Dagens Industri och skriver följande:

”SSU:s nye förbundssekreterare Diyar Cicek stängdes av från sina juridikstudier på Uppsala universitet 2018 på grund av plagiat, rapporterar Dagens Industri.

Cicek, som stängdes av i fyra veckor, överklagade avstängningen till förvaltningsrätten, som gjorde samma bedömning som universitet. Enligt domstolen har SSU-toppen varit medveten om att han plagierat stora delar av en annan student.

I ett mejl till tidningen skriver Cicek att han ångrar att han ”var oaktsam”.”

Vi förutspår att Diyar Cicek får en lysande framtid i S och att när den dagen kommer, så står Övikssossar i kö för att fjäska för fuskarsossen.

Det är bara att jämföra med socialförsäkringsminister Shekarabi. Han fuskade under sin tid som ordförande i SSU. Expressen skrev 2005 så här, efter att ha intervjuat Peter Gustavsson, Shekarabis företrädare på posten:

”- Det fanns en kultur av fusk i SSU. Man hade att välja mellan att pumpa upp medlemssiffrorna eller förlora kongressplatser.

I en granskning som DN har gjort avslöjas att ytterligare minst sex distrikt har blåst upp sina medlemssiffror. Västernorrlands län hade till exempel under 2001 bara 47 betalande medlemmar. Men samtidigt rapporterade distriktets ledning till SSU-centralt att man hade 487 medlemmar.”

”Det går inte att vara aktiv på den nivån utan att veta om det. När han [Shekarabi] säger att han inte känner till det, då har han ett selektivt minne, säger Peter Gustavsson.”

Lite torrt kan man konstatera att idag har SSU noll betalande medlemmar.

Det finns kusliga likheter mellan Shekarabi och dagens SSU, utöver uppblåsta medlemssiffror. Shekarabi är gift med en polis. Nuvarande ordförande Lisa Nåbo studerar till polis. Shekarabi pluggade juridik. Dagens vice ordförande Diyar Cicek pluggade juridik.

Och fuskade alltså.

Sosseri. Fusk. Polis. Juridik.

Vad kan inte gå fel i framtiden?