Manisk covidtestning – så mycket kostar det

I måndags publicerade Region Västernorrland en text på hemsidan, som innehöll följande avsnitt:

”Preliminärt testades cirka 4 200 prover positivt för covid-19 under förra veckan, vilket motsvarar omkring 36 procent av drygt 11 600 analyserade prov. Störst ökning från föregående vecka finns i åldersgruppen 10-14 åringar, antalet positiva svar bland 20-29-åringar minskade däremot
något mot vecka 2.

– Håll avstånd och tvätta händerna, det är viktigt att alla gör sitt för att hindra smittspridningen, samt tar sin påfyllnadsdos av vaccinet när tiden är inne, säger Hans Boman.

Under söndagen vårdades totalt 36 personer med, eller på grund av covid-19 på länets sjukhus, varav en på IVA.

Vänligen notera de av oss fetade meningarna.

Vi börjar med den sista meningen. ”…med, eller på grund av covid-19” är en alldeles fantastisk formulering. Den betyder att av det angivna antalet 36 patienter, så är det ett okänt antal som visserligen vårdas på sjukhus i länet och samtidigt har covid-19, men där vårdbehovet inte orsakas av infektionen. Exempel: Pär bryter lårbenet när han halkar på väg ut ur hytten på sitt ekipage. Benbrottet är komplicerat och han läggs in på sjukhus. Där tas rutinmässigt ett covidtest och det visar sig att Pär inte bara har brutit benet, utan även har en pågående coronavirusinfektion. Då räknas Pär till de där 36 patienterna.

En fullt rimlig fråga, som bör ställas med eftertryck, är denna: varför redovisar inte regionen hur många patienter som får vård p.g.a. ett komplicerat sjukdomsförlopp i covid-19?

Nuvarande redovisning har helt enkelt karaktären av bedrägeri.

Tidningen Göteborgsposten tycker att detta är en nyhet. Där kunde man som prenumerant läsa nedan artikel i måndags:

Varannan patient! Det finns ingen anledning att tro annat än att dessa förhållanden gäller även i Västernorrland. Är så fallet, vårdas det alltså 18 personer på sjukhus i Västernorrland, på grund av covid-19. Endast en av dessa kräver intensivvård. Och länet har 246 000 invånare!

Ändå råder full hysteri. Någonting är väldigt fel här.

Över till den första fetade meningen i citatet. 11 600 testade på en vecka. Vad är detta för tokerier? Vad är den medicinska relevansen? Svar: vi har ingen aning.

Däremot finns det förstås en politisk mekanism bakom. Regionen har inte bara fått stolleryck och sprungit åstad med toktestande. Nej. Så här hänger det ihop:

Dagen före julafton förra året, träffade regeringen en överenskommelse med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner). Det var en av flera överenskommelser med SKR som gick ut som pressmeddelanden den dagen:

Överenskommelsen rörde alltså ”nationell testning och smittspårning”. För den intresserade återfinns den i sin helhet här. SKR skriver på sin hemsida:

”SKR och regeringen har 23 december tecknat en överenskommelse om ökad nationell testning och smittspårning för covid-19 under 2022. Det innebär att regioner fortsatt ska kunna erbjuda avgiftsfri PCR-testning till personer som har symptom på covid-19.”

Att testningen löper amok är sålunda inte en slump, utan resultatet av metodiskt politiskt arbete. Instrumentet regeringen använder är ekonomiskt incitament. Av överenskommelsen framgår nämligen att staten åtar sig att ersätta regionerna per utfört PCR-test respektive antigentest, på schablon: 1100 kr för PCR och 300 kr för antigentest.

Vi tror inte att det är en slump att den här överenskommelsen offentliggjordes dagen före julafton. Pressmeddelanden som sittande regering vill ha minimal uppmärksamhet kring, brukar inte sällan kommuniceras ut fredag eftermiddag eller ännu hellre dag före storhelg.

SKR publicerade sin nyhet om saken först 11 januari.

Vi vet inte hur de 11 600 testerna förra veckan fördelade sig mellan PCR respektive antigentest. Då det senare kan ge falska negativa svar – en infekterad person testar negativt – så är det rimligt att tro att en majoritet av testerna var PCR. Nedan räknar vi på exemplet att alla tester som utfördes var PCR (men det behöver alltså inte vara så).

En snabb googling visar att man som privatperson kan köpa ett PCR-test för 800 kr. Staten ersätter regionerna med 1100 kr. Eftersom PCR-testerna massupphandlas, lär priset för dessa understiga 800 kr med råge.

På Vårdguidens sida framgår att testförfarandet i olika regioner kan skilja sig åt:

Det betyder förmodligen att varje region upphandlar egna test. Och återigen: med största sannolikhet för betydligt lägre pris än 800 kr/st. Därefter får de 1100 kr per test i schablonersättning av staten.

Regionerna plussar alltså på testen och antalet testade exploderar följdaktligen. Och när antalet testade exploderar, så infinner sig den av regeringen så högt åtråvärda smittspridningen.

Om förra veckans tester i Västernorrland var uteslutande PCR-tester, så landade en kostnad om 12,8 Mkr på staten. Regionen plussade däremot minst 3,5 Mkr.

Och det var ni och vi som pröjsade hela klabbet. Man kan bara föreställa sig hur många patologiska hypokondriker det finns, som kompletterar sitt maniska handtvättande med PCR-test. Och varje gång flödar pengar från våra fickor till privata vinster i den biomedicinska sfären.

Ett antikroppstest som är godkänt av Folkhälsomyndigheten, kostar på den fria marknaden knappt 400 kr. Man får svar samma dag. 12,8 Mkr skulle alltså räcka till 32 000 antikroppstester. Det motsvarar en screening av över 10% av regionens befolkning. Vi skulle omedelbart få en god bild av hur hög andel av befolkningen som har antikroppar.

Denna information verkar inte intressera varken region eller regering.

Om 12,8 Mkr inte är rättvisande för förra veckans testkostnad – kanske var ett betydande antal test antigentest, som är billigare – lek då med tanken att kostnaden var 8 Mkr. Extrapolera sedan den till hela landet:

8 Mkr per 246 000 invånare gör totalt…

…338 Mkr.

Per vecka.

DN rapporterade nyligen att PCR-testning hitintills har kostat Sverige makalösa 22 miljarder kr.

Låt oss runda av med nedan klipp, där en sjukhusläkare spiller sitt hjärta. Okänt vem och var. Av dialekten att döma, torde det vara långt söderöver.

https://platform.twitter.com/widgets.js