Frias för försök till våldtäkt – döms för sexuellt ofredande och olaga tvång

Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, i det uppmärksammade våldtäktsförsöksmålet. Det rapporterar Dagens Juridik.

En kvinna utsattes i augusti förra året för vad hon uppfattade vara ett våldtäktsförsök. Under en promenad på Stranneberget blev hon upphunnen av en man som knuffade henne till marken. Mannen lade sig över kvinnan, höll henne fast och trevade mellan hennes ben. Efter en stund avbröt han överfallet.

Tingsrätten dömde mannen till 1 år och 6 månaders fängelse, samt utvisning. Hovrätten ändrar detta. Dagens Juridik skriver följande:

”Vad avser rubriceringsfrågan är dock domstolen av en annan åsikt än underinstansen. Visserligen talar överfallets sexuella prägel för att mannens avsikt har varit att tvinga till sig ett samlag. Detta kan dock inte ensamt läggas till grund för att han ville våldta kvinnan. Det har inte framkommit att mannen försökte komma innanför målsägandens kläder eller att han själv tagit av sig sina kläder. Det finns inte heller tillräckligt stöd i utredningen för att han ska ha försökt att penetrera hennes underliv. Han kan därför inte dömas för försök till våldtäkt.

I stället döms han för olaga tvång och sexuellt ofredande. Påföljden bestäms till sex månaders fängelse. Mannen ska även betala 27 800 kronor i skadestånd till kvinnan. Med hänsyn till bland annat ändringen av rubriceringen ska mannen inte utvisas.”

Mannen ska vid händelsen ha haft bar överkropp och burit röda hängselbyxor.