Mer om arbetsmarknaden

(Se även inlägget Snuttifierad arbetslöshetsstatistik i Allehanda).

Kommunen skriver på sin hemsida i en nyhetsuppdatering från 11 februari om ”rekordmånga lediga jobb i Örnsköldsvik”. En tjänsteman på Arbetsförmedlingen citeras:

”- I vår platsbank finns i dagsläget drygt 1 000 lediga jobb. Med tanke på att endast 50 procent av alla lediga jobb läggs upp i vår platsbank så är summan snarare den dubbla, det vill säga drygt 2 000 jobb. I princip alla branscher går som tåget och nu står många arbetsgivare inför en stor utmaning att finna arbetskraft, inte minst när det gäller de kvalificerade jobben.”

Vi tänkte att det kunde intressera läsarna att presentera annonserna i Platsbanken mer i detalj. Per den 15 februari fanns det 1063 jobb annonserade i Platsbanken i Öviks kommun. Hur dessa fördelas över Arbetsförmedlingens olika jobbkategorier framgår i diagrammet nedan.

Av 1063 jobb var 437 inom hälso- och sjukvård, omfattandes såväl fasta anställningar som vikariat. Från läkare till sjuksköterskor till undersköterskor. 128 sjuksköterskor söks. Många till specialisttjänster.

145 av de annonserade jobben återfinns i kategorin ”socialt arbete”. Av dessa är en stor majoritet personliga assistenter. Kommunen har två annonser ute där man söker totalt 100 (!) personliga assistenter och LSS-personal till vår- och sommarvikariat.

I övrigt kan noteras:

  • BAE Systems Hägglunds har 13 jobb annonserade i Platsbanken
  • Metsä har inga jobb annonserade Platsbanken
  • Domsjö Fabriker (Aditya Birla) har inga jobb annonserade i Platsbanken
  • Sanmina har 5 jobb annonserade i Platsbanken
  • Det finns fler annonser där man söker chefer och verksamhetsledare, än det finns annonser där personal till industriell tillverkning sökes

SVT Västernorrland rapporterade om jobbläget i tisdagens sändningar. Man fokuserade helt på företagssektorns, i förekommande fall, problem att finna specifik utbildad arbetskraft. Samma tjänsteman som citeras ovan intervjuades. Han konstaterade att det behövs utbildning, vilket förstås är helt korrekt. Men såväl han som SVT undvek helt att presentera något ens i närheten av diagrammet ovan.

Hur ska man förstå situationen på arbetsmarknaden? Så här: vi ser nu resultatet av lång och gedigen politisk vanskötsel på utbildningsområdet. Resurser har lagts på att utbilda människor till yrken det är låg efterfrågan på, samtidigt som man ignorerat att för få utbildas till viktiga och t.o.m. samhällskritiska sektorer. Och eländet är inte ens i närheten av att ha bottnat ännu.

Sjukvårdssektorn är en rysare. Om behovet av hälso- och sjukvårdspersonal skulle se likadant ut i hela landet, som det gör i Övik, så skulle antalet utannonserade jobb i den kategorin vara 81 157 till antalet i riket som helhet. (Räknat per capita). Så många är de inte. Antalet annonserade hälso- och sjukvårdsjobb i Platsbanken är 56 071 i hela landet.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qi0kWe2ixzU?feature=oembed&w=640&h=480]