Hamnmatematik

Kommunen vill investera 261 Mkr i Hörneborgshamnen. Enligt en förstudie utförd av Tecnicon ska befintlig kaj förlängas 100 m söderut. Total kajlängd blir 270 m och kajen ska vara bärig för containertruck.

Byggmetoden som föreslås är att bygga kajdäcket på pålning. Då behöver muddring inte genomföras, vilket dels är ekonomiskt fördelaktigt, dels gynnsamt för miljön eftersom bottensedimenten är förorenade.

Örnsköldsviks hamn och logistik AB – kommunägt bolag – har under det senaste året utrett hamnfrågan. Den 10 maj skrev bolaget en hemställan till, förmodar vi, kommunstyrelsen, där man förordar att Hörneborgshamnen byggs ut. Förmodar, därför att hemställan saknar adressat. Inte ens en vecka senare, 16 maj, skriver ekonomidirektör Mikael Örling en utredning om projektets ekonomiska förutsättningar och ett förslag till kommunstyrelsebeslut. Dagen därpå avhandlas frågan politiskt i första instans; kommunstyrelsens arbetsutskott. Beslut fattas att i kommunstyrelsen förorda investeringen.

Där är vi nu. Nästa steg är att kommunstyrelsen fattar beslut och därefter fullmäktige.

När en kommun (stat, region) fattar beslut om att investera skattebetalarnas pengar i något som ska komma näringslivet till del och medfinansiering från samma näringsliv saknas, finns det alltid skäl att vara skeptisk.

Är det dessutom fråga om Öviks kommun och dess politiker, där oförmåga, felanalyser och korkade beslut på infrastrukturområdet är närmast legendariska, så blir det än allvarligare.

För så har det varit. Det senaste är besattheten vid att förlägga E4 i tunnel genom Åsberget, med tillhörande tro att övriga Sveriges skattebetalare med beslutsfattare skulle prioritera detta projekt. Det föll platt.

Före det byggdes Botniabanan till en makalös kostnad, vari ingick runt 160 Mkr för att flytta en backhoppningsbacke som få om någon hoppar i. Järnvägen skulle revolutionera godstransporten, men godsterminalen som byggdes var ogenomtänkt och omodern innan den ens stod färdig. Den lappas och lagas nu för till betydande del utsocknes bidragspengar. Den del som inte är sålt av, förstås.

Det mesta Elvy Söderström tog i blev till skit. Varken mer eller mindre. Det ena vansinniga beslutet staplat på det andra. Ta bara detta med hamnar. 2002 beslutades att kommunen skulle köpa Domsjökajen. Pris: 17 Mkr. Det motsvarar 22,5 Mkr i dagens penningsvärde. Där skulle det minsann bli fungerande hamn. Så blev det inte. Nu vill kommunen sälja samma fastighet och istället satsa på Hörneborg.

Hur kom Hörneborgs hamn i kommunens ägo? Jo, Elvy köpte den 2008 av Domsjö fabriker, tillsammans med vattenförsörjning till kraftvärmeverket, kraftcentral och viss mark. Pris? 220 Mkr. Örnsköldsviks hamn och logistiks VD Christer Ögren uttalade sig då och sa att det var ”troligt att det snart blir en utbyggnad [av hamnen]”.

Hur mycket är 261 Mkr? Vi kan jämföra med Sundsvall och Timrå kommun som ska bygga ”Torsboda industripark” tillsammans. Sundsvalls kostnad blir 120 Mkr. Betänk att Sundsvalls kommun är nästan dubbelt så stor som Övik. Eller så skalar vi upp investeringen om 261 Mkr på 56 000 invånare till en statlig investering på 10,4 miljoner invånare. Resultat: 48,5 miljarder kr.

Vi återkommer nog till hamnfrågan.