Ingen närvaroplikt för kommunens tjänstemän

Örnsköldsviks kommundirektör Magnus Haglund intervjuades nyligen av tidningen Ingenjören. Där får vi veta detta:

”I Örnsköldsvik kommun har man däremot valt en lösning där man inte ställer några krav på närvaro. Medarbetarna kan själva bestämma var de utför sitt arbete, utan krav på att närvara en viss tid på kontoret.”

Haglund uttalar sig sedan:

”– Varför skulle vi ställa krav på det? Vissa enheter och arbetsplatser har aldrig varit så effektiva och haft så stor medarbetarnöjdhet som nu, och då verkar det ju helt bakvänt att bestämma en sån sak, utan att kunna förklara varför man gör det, säger Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik.”

Stopp nu. Förstår vi det här rätt?

”Medarbetarnöjdheten” ökar när medarbetarna inte behöver infinna sig på arbetsplatsen? Oj vad förvånande. Den skulle stiga ännu mer om man också reducerar arbetsuppgifterna, tro det eller ej.

För den enskilde är det en löneförmån att helt plötsligt inte behöva inställa sig på arbetsplatsen. Utgifter för resor till och från arbetet upphör. Den verkliga tidsåtgången för inkomstens förvärv sjunker.

Kommunanställda arbetare får naturligtvis ingenting sådant.

Och tjänstemannakollektivet på kommunen har aldrig varit så effektiva som nu, får vi veta.Så bra. Då kan vi rimligen sparka en andel av tjänstemännen och dela ut de pengar det frigör till arbetarna. Eller? Ordet ”effektiv” betyder ju nämligen i sammanhanget att samma mängd människor nu producerar mer.

Tänk, vi kan dessutom säga upp eller avyttra lokaler. Med tjänstemännen arbetandes i hemmet behövs det förstås betydligt färre kontor. Nästa årsredovisning kommer att visa hur det blev med den saken.

Sluta köpa in kommunbilar till tjänstemännen också. De kan väl använda sina privata bilar? Det får ju nämligen en del personal i hemtjänsten göra.

Det går också att dra en annan slutsats. Inga tjänstemän ska tydligen vara tillgängliga för allmänheten med kort varsel. Magnus Haglund bygger vidare på den mur som vuxit upp mellan kommunala tjänstemän och det folk de ska tjäna.