Demokratipris

Enligt Sveriges Radio P4 Västernorrland är Örnsköldsviks kommun nominerat till ett ”demokratipris”; ett internationellt pris för medborgardeltagande som kallas ”Best Practice in Citizen Participation”.

Radion rapporterar att det är kommunens arbete med projektet ”Tillsammans för en stark demokrati” som föranleder nomineringen.

Det är ett så fantastiskt projekt att googlar man ”Tillsammans för en stark demokrati” så får man 9 träffar. De enda träffar som har med Örnsköldsvik att göra är radions nyhet ovan och kommunens egen nyhet om saken på den egna hemsidan.

I övrigt existerar inte projektet på nätet under det namnet.

Läser man kommunens nyhet, så framgår det däremot att projektet ska föreställa vara detta:

”Sedan hösten 2021 har tre pilotgrupper: Anundsjö, Valhalla samt kommunala pensionärsrådet, totalt 500 personer, på olika sätt varit engagerade för att forma, utveckla och prova nya metoder för medborgardialog. Att tillsammans dela erfarenheter och perspektiv och samtidigt utforska och identifiera lösningar har visat sig vara en betydelsefull grund i för dialogmodellen.

– Det som utmärker det arbete som vi genomfört i de tre pilotprojekten är det nära samarbetet mellan folkvalda och civilsamhälle för att stärka kontakten och relationen mellan kommunen och medborgarna. De politiska partierna deltar från början i alla dialoger. Vi har också försökt nå ut via de kanaler som de aktuella grupperna är vana vid att använda. Företrädesvis har kommunikationen gått genom föreningar och civilsamhälle, säger Camilla Larsson, demokratisamordnare.”

Dialogmodell? Dylikt flum är beklämmande att läsa om. Ett gäng sossepolitruker och snöpt opposition har ortsvandring. Sedan blir det demokrati?

Före kommunreformen 1971 hade miljontals svenskar sina folkvalda representanter helt nära sig i vardagen. Sen dödade socialdemokratin alltihop genom att kraftigt reducera antalet kommuner. Små rester finns kvar i form av några enstaka riktigt små kommuner. Sorsele och Bjurholm i Västerbotten. Ydre i Östergötland.

Demokrati betyder folkstyre. Det sker i Sverige genom representativ demokrati. Kommunallagen ger politikerna möjlighet att hålla folkomröstningar eller genomföra opinionsmätningar för att bilda sig en uppfattning om hur folkviljan ser ut (eller hur åsikter fördelas). Görs det i Övik? Nej.

Men det låter så bra. Dialog. Medborgardialog. Man kan undra om det ligger något freudianskt där under ytan? För den som i grund och botten inte hyser någon respekt för folkviljan, så måste det upplevas som oerhört storsint att föra dialog med skattehjonen, förlåt, medborgarna.

Vi kan också konstatera att de politiska partier som omhuldar ”dialog med medborgarna”, helt saknar tradition av ”dialog med andra partier”.

Lyssna gärna på radioinslaget. Finns här. Notera journalistens radioröst. Samma journalist kan höras i detta inslag om provet för jägarexamen.

Man förstår omedelbart att det inte är meriter och färdigheter som gjort att journalisten blivit anställd på Sveriges Radio. Och visst är det samma journalist som en tid var anställd på Örnsköldsviks Allehanda: chefredaktör Sandra Bygdén Shames man. Läs inlägget Redaktionell reklam och nepotism – går det att lita på MittMedia?

Demokratisamordnaren som uttalar som om prisnomineringen har också passerat på bloggen tidigare. Ja, hon och hennes yrkestitel är ett tungt vägande skäl till att den här bloggen existerar. Pennans dotter skickades nämligen under skolpliktens tvång på ”demokratidag” i demokratisamordnarens regi. Ett jippo som hennes föräldrar löst biljett till via skattsedeln.

Dottern var brådmogen och förstod att något inte stod rätt till, när väggarna i lokalen var draperade i regnbågsflaggor och budskap av stilen ”alla människors lika värde”. Demokratisamordnaren höll i taktpinnen från scen, iförd regnbågsponcho.

Det visade sig att demokratisamordnaren utbildat S-föreningar i kommunen i ungdomsfrågor inför valet 2014, att hon innehaft förtroendeuppdrag för S och att hon var syster med Anna Sundberg som är en av de ledande socialdemokratiska politikerna i kommunen.

Senare i veckan blir det ett exempel på vad ”medborgardialog” betyder i praktiken. Vi besöker då det kommande fabriksbygget i Köpmanholmen. Däremellan hinner vi med ett besök i Sundsvall.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8tE0GjSQpes?feature=oembed&w=640&h=480]