Städa trappan uppifrån

Det börjar nu sjunka in att sosseriet förlorar makten i Övik och att andra partier tar över styret.

En omedelbar, konkret och väl synlig konsekvens blir att sju heltidsarvoderade sossepolitiker blir utan politisk försörjning.

Eller, rättare sagt, de får konkurrera om posten som oppositionsråd. Och vem som tar hem det är redan avgjort.

Det blir Carolina Sondell. Hon fick fler personkryss än Per Nylén. Det är rimligt – hon är det starkare kortet.

Men.

Visst är det så att kvinnor kryssar hellre än en annan kvinna, än de kryssar en betaman som Nylén (när det kommer till kritan är könsrollerna precis lika starka som de alltid varit). Men det spelar ingen roll. Socialdemokraterna har redan en rejäl övervikt kvinnliga väljare, enligt alla undersökningar på området. Det finns inget att hämta hem på en kvinnlig högsta företrädare.

Än mindre på en modern, värdegrunsmässande skollärare, iförd röda byxor och fluga.

Mindre synlig, ja rent av en dold konsekvens, är den att många högre tjänstemäns maktpositioner nu undergrävs och att en hoper S-lojala företagare ser sin gräddfil surna.

För så är det; maktskiftet ställer en fantastisk mängd socialpolitiska band på ända. På enklare språk: det är slut med sossekorruptionen nu.

Här kommer därför en upmaning till de nya makthavarna:

Städa trappan uppifrån. Städa hela trappen och städa den ordentligt.

Bolagets aktieägare har varit missnöjda med styrelsens arbete och därför bytt ut den. Nu måste VD bort. Översatt till det kommunala sammanhanget betyder det detta: kommundirektör Magnus Haglund måste väck.

Vänta inte på att hans förordnande går ut. Det kostar ett antal hundratusenlappar att skicka honom på porten. Det är det värt.

Därefter bör de partiboksinnehavande högre cheferna i förvaltningen skickas snett åt sidan. Lönen kan man inte ta ifrån dem eller sänka, däremot deras makt.

Säg upp avtal med de företag som haft politiska konkurrensfördelar. Gå ut i nya upphandlingar. Gör klart för de gamla leverantörerna att om de vill vara med i matchen, får de konkurrera på samma villkor som alla andra.

Behåll en rak rygg och frestas inte att gå i den nepotistiska fällan. Då upprepar ni endast de gamla makthavarnas misstag.

Arbetsinstruktionen är enkel:

Var rättvis. Håll undan svågerpolitik. Visa respekt för skattebetalarna och deras pengar. Utveckling av kommunen ska ske i privat regi. Kommunen ska ägna sig åt kommunala kärnuppgifter. Bygg inga idiotiska monument. Rekrytera inte utsocknes; en kommun måste ha självförtroende att befordra egen personal och finna ny personal från innanför kommungränserna.

Se framtiden an med tillförsikt.

Ack, klättergroda lilla
Ihärdigt under årens lopp
från gren till gren du kravlat opp.
Nu står du högt i buskens topp
men luktar lika illa.

[Nils Ferlin, ”Klättergroda” ur ”Från mitt klätterhjul” (1957)]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oW0CilI_ikc?feature=oembed&w=640&h=480]