Flygplatshaveriet fortsätter – nu i ny politisk regi

Örnsköldsviks flygplats har varit en visa länge nu. Det finns helt enkelt inte underlag för en flygtrafik bedriven enligt marknadsekonomiska principer. Istället är det statlig planekonomi som gör att ett bolag trafikerar flygplatsen.

Nedan diagram – sammansatt av statistik från Transportstyrelsen – visar tydligt att fallet i trafik skedde mellan åren 2008 och 2009. Därefter har trafiken aldrig kommit upp i de historiska volymerna. (Statistik saknas för 2005).

Corona var spiken i kistan. Idag har flygplatsen statligt upphandlad ”nödtrafik”. Inget flygbolag vill ens försöka trafikera sträckan på marknadsvillkor.

Det nya politiska styret hävdar, likt sina företrädare, att flygplatsen är livsviktig för kommunen och är därför beredda att skjuta till skattebetalarnas pengar tillsvidare. Våra pengar.

Kommunstyrelsen beslutade sålunda den 18 april att skjuta till medel i form av ett driftstöd för att täcka ett förväntat underskott på 37,2 Mkr i flygplatsverksamheten.

De fyra första månaderna i år summeras antalet resenärer till 8351. Örnsköldsvik Airport svarar på en direkt fråga att antalet resenärer i maj förväntas bli 2700. På fem månader skulle alltså antalet resenärer förmodligen bli runt 11 000.

Jämför det med år före corona, men ända i relativ närtid; 2017. Då var antalet passagerare 6717 i maj och på helåret 71 535. Om årets maj månad jämförs med 2017, så är det förväntade antalet resenärer på helåret (i år) knappt 30 000.

Det betyder detta: på varje resenär – en person som flyger ifrån eller till flygplatsen – så kommer Öviks skattebetalare ha skjutit till 1240 kr. Och då har staten via Trafikverket redan givit flygplatsen knappt 4,8 Mkr i driftbidrag.

Det finns inte mycket liberalt i Anna-Britta Åkerlind. Virrpannan kan kanske förklara för sina traditionsröstande landsbygdsbor av äldre modell, varför flygresenärerna ska stödjas med dryga tusenlappen per person och resa, samtidigt som det mesta utanför centralorten är på väg att falla i bitar.

Oanständigt är det ord som bäst beskriver det hela.