Site icon Granskning Örnsköldsvik

Hej, hej! Tiggeri och folkuppfostran

Häromdagen försökte sig Allehandas Hasse Tavér på en slags ångermanländsk variant av gonzojournalistik. Sålunda lämnade han redaktionens trygga vrå och begav sig ned till en bensnmack i stan. Där dokumenterade han en bulgarisk roms morgontoalett innan dagens tiggarbestyr skulle ta sin början. Evlogi, som han heter, har sovit i bil vid bensinmacken. Hans två följeslagare, ett ungt gift par, har haft turen att få spendera natten hos en privatperaon.

Artikeln har vissa humoristiska inslag. Människorna benämns tiggare, men deras verksamhet kallas inte tiggeri. Tavér byter ut ”tiggeri” mot ”insamlingen av pengar”. Den unga kvinnan lyckas slå i Tavér att hon tjänar en femtilapp om dagen. Sällskapet skulle alltså ha inkomster som understiger 200 kr per dag, om tiggeri är den enda inkomsten. På detta äter de, håller bilen med försäkring och drivmedel, samt köper morgonkaffe på bensnmacken. Ovanpå det blir det pengar över till att bila fram och tillbaka till Bulgarien.

Det går förstås inte ihop. Och när Allehanda – märkligt nog – lägger upp den här artikeln på sin facebooksida, så fylls snabbt kommentarsfältet med irriterade kommentarer. I skrivande stund 83 kommentarer. Vilket är mycket ovanligt på tidningens facebooksida. Man lägger nämligen till 90%, eller mer, upp trivialiteter och hjärndött trams där.

Öviksbornas vilja att kommentera och att så göra i negativ klang om tiggeriet, är tydligen så besvärande för Allehanda, att strax kommer moteld. Bara två dagar senare lägger man upp en artikel signerad Per Eurenius, där allas vår polischef Dick Danielsson, intervjuas. Artikeln har rubriken:

”Hårda anklagelser mot tiggare på sociala medier – polisen i Ö-vik: ’Anmäl misstankarna om brott istället för att sprida rykten’”

(Denna artikel läggs naturligtvis inte upp på facebook).

Fundera nu en stund över vad det egentligen är som sker här.

Svar:

Allehanda utger sig för att vara en dagstidning som förmedlar nyheter. Alltså måste man anse att hur läsarna kommenterar på tidningens egen facebooksida, är en nyhet. Dessutom en nyhet värdig att få kommenterad av polischefen i staden. Kan det förmedlas en mer tydlig bild av ett etablissemang som går i otakt med folket?

Det är helt enkelt efterblivet alltihop. Per Eurenius borde skämmas över att se som sin uppgift att uppfostra läsarna. Och polischefen borde ägna sig åt polisarbete. Vilket han i och för sig förmodligen är oförmögen till. Karln har ju t.o.m. hemligstämplat uppgifterna om hur många poliser som finns verksamma i kommunen.

Låt oss påminna, eller upplysa, om några saker i sammanhanget.

EU-medborgare har rätt att vistas i annat EU-land i tre månader. Därefter måste man ha s.k. uppehållsrätt. Det får man automatiskt om man studerar, har anställning, är egen företagare med verksamhet, har egna medel till sin försörjning eller rimliga chanser till att få anställning. Ytterst få, om några, av de rumänska och bulgariska romer som uppehåller sig i Sverige, uppfyller något av dessa villkor. Evlogi och gänget uppges ha vistats i Sverige i fyra år. Vi har alltså en situation där svenska myndigheter, inklusive polisen och polischef Dick Danielsson, ignorerar EU-rätt och svensk lagstiftning. Och journalisterna upplyser inte om dem heller. Land skall med lag byggas och när våra myndigheter slutar följa lagen, är samhället statt i förfall.

När Dick uppmanar till att tipsa om lagbrott, så vill vi påminna om att vi i flera inlägg skrev om den olagliga ockupationen av resecentrum. Romer flyttade helt enkelt in där och när resependlare skulle med tåget på morgonen, så möttes de, bokstavligen, av snarkande och skitlukt. Vore det ett halvt dussin svenska ungdomar som flyttat in på resecentrum, så hade Dicks konstaplar varit där på några timmar och lyft ut dem (rätteligen så). Men inte så med romer. Istället blev lösningen, efter lång tids ångest hos godhetspiltarna på kommunen, att låsa resecentrum på nätterna. Enligt uppgift besökte polisen ofta resecentrum när romerna bodde där. Man upplevde alltså ett problem, men gjorde inget åt det. Lokalerna ägs av kommunen. D.v.s. av oss.

Kommunen har beslutat om lokala ordningsföreskrifter. Det är fullt möjligt att i dessa införa ett förbud mot tiggeri. Det har flera kommuner i Sverige gjort. Även så socialdemokratiskt styrda kommuner. I Övik är frågan däremot stendöd. Resultatet är att enligt ordningsföreskrifterna är det tillåtet att sitta utanför Systembolaget i stan och tigga. Men om du köper en flaska vin där, kompletterar med lite ost från Ica, för att sedan ha picknick i parken, så bryter du mot mot föreskrifterna.

Skåla i rödvin med din älskade i parken är förbjudet. Tigga utanför Systembolaget är tillåtet.

Vi skriver det igen:

Dårar. Vi styrs av dårar.

Spara PDFSkriv ut
Exit mobile version