Site icon Granskning Örnsköldsvik

Menstruation – vår tids klassfråga

Åtminstone om man får tro socialdemokraterna. Vi kan väl låta partiföreträdarna berätta själva?

Från Socialdemokraterna i Örnsköldsviks facebooksida:

Då blir det offentlig upphandling av bindor och tamponger, alltså.

Och det går väl egentligen inte att klaga på. Om sådant förbrukningsmaterial får vara ifred från stöld på tjejernas toaletter, så är det definitivt en utgift som kan både tolereras och motiveras.

Men. Vad är det för knäpp framställning av saken som görs? Om det är en sådan viktig jämställdhetsfråga, kan ni sossar vänligen förklara varför det har tagit efterkrigstiden fram tills idag innan ni reagerade?

Så några språkliga påpekanden:

Är man gammalmodig kan tjej bytas mot flicka. Poängen är att kön försvinner inte bara för att politiska modernister tycker att könet ska ersättas med ”identitet” och just frågan om mensskydd visar detta utmärkt väl. Det biologiska könet gör sig påmint.

Därför slår vi ett slag för tjejer och flickor, istället för att använda könsligt avkodade ord i ett sammanhang där kön uppenbart är närvarande. Av samma anledning passar vi på att rekommendera användningen av de mycket vackra orden lärarinna, hjältinna och författarinna.

Ingen regel utan undantag, så vi förekommer de läsare som gör samma observation som vi: nej, prästinna rullar inte bra i munnen.

Spara PDFSkriv ut
Exit mobile version