Site icon Granskning Örnsköldsvik

Grattis, nu blir vi medlemmar i ”Klimatkommunerna”

Vad för något?

Klimatkommunerna.

Protokollet från kommunstyrelsens arbetsutskott förklarar det bäst:

Nu ska vi alltså försörja världsräddarbyråkrater via kommunalskatten.

Medlemsavgiften är 20 000 kr/år och ”finansiering sker via den klimatsatsning kommunfullmäktige gjorde från och med 2021 på 2 Mkr”.

Föreningen Klimatkommunerna har inga dåliga anspråk. Vad sägs om nedan (från startsidan på deras hemsida):

Längtar ni inte till den dag det mest framträdande inslaget i det ångermanländska landskapets konturer är vindkraftverkens siluetter? Det är ju den, just den, framtiden som ungdomen trånar efter.

Klimatkommunerna har 48 medlemmar, varav 47 är kommuner och en region. På föreningens hemsida finns styrelsen redovisad, som består av 11 kommunpolitiker från olika delar av landet. Ingen årsredovisning är tillgänglig på hemsidan.

En verksamhetsberättelse för 2021 finns visserligen där, men den saknar ekonomisk redovisning och nämner inte ett enda namn på kansliets personal.

Vi har genom åren rotat i mycket av offentlig sektors tokerier och därmed sett kommuner, myndigheter och samarbeten mellan sådana. Den här föreningen ger oss mycket dåliga vibbar. Vilka personer driver egentligen detta?

Läser man stadgarna på hemsidan blir man än mer konfunderad:

Stadgarna är antagna 2013. För att få ynnesten att bli accepterad som medlem, måste en kommun fatta en rad aktiva beslut som bäst kan sammanfattas som att kommunen ska gå all in i ”klimatarbete”. Det är inte en kommuns kärnverksamhet. Dessutom ska föreningen arbeta internationellt.

Kommuner ska inte hålla på med sådan här smörja…och det är vi uppenbart inte ensamma om att tycka. Klimatkommunerna har funnits som förening i över 10 år och endast en sjättedel av rikets kommuner är medlemmar.

Spara PDFSkriv ut
Exit mobile version