Kommunfullmäktige sammanträdde 25 februari. Andra punkten på dagordningen var ett förslag om “översyn av den politiska organisationen”. Förslaget kokar ned i detta och vi citerar beslutet:
“Kommunfullmäktige tillsätter en beredning under kommunfullmäktige med uppdrag genomföra en generell översyn av det politiska systemet i Örnsköldsvik med fokusområden enligt ovan.”
Det här fick Göran Wåhlstedth (V) att äntra talarstolen och protestera mot att “klimatet” inte var ett av fokusområdena i beslutsförslaget. I en insändare i Allehanda beklagar han både detta och den bristfälliga beredning som föregått beslutsförslagets hantering i kommunfullmäktige.
Men den gode slöjdläraren missade en sak. Tyvärr, kanske ska tilläggas. Alla andra av de totalt 61 ledamöterna missade det också. Liksom närvarande tjänstemän och media.
Missade vadå?
Jo, frågan om vem eller vilka som enligt kommunallagen kan väcka ett ärende i kommunfullmäktige.
För den oinvigde kan det här vara på sin plats med en snabb och förenklad förklaring. Kommunallagen anger ett antal olika sätt hur ett ärende får väckas i kommunfullmäktige. Det kan t.ex. ske genom att en ledamot motionerar, att en nämnd – inklusive kommunstyrelsen – tar upp ett ärende, via ett medborgarförslag, kommunfullmäktiges revisorer, samt på några få sätt till. Så här ser det ut:
Så hur väcktes ärendet om översyn av den politiska organisationen? Så här ser dokumenthuvudet ut på beslutsförslaget som gick ut i kallelsen till fullmäktigemötet:
Notera beteckningen i övre högra hörnet. “Kst” är förkortning för kommunstyrelsen. Det här är dokumentmallen för ett förvaltningsförslag (d.v.s. tjänstemannaförslag) som lämnas till kommunstyrelsen för beslut. När ärendet beslutats i kommunstyrelsen, går det normalt vidare till fullmäktige, såvida inte kommunstyrelsen har delegation från fullmäktige att fatta beslut i saken på egen hand.
Men det här dokumentet har lagts fram i kommunfullmäktige. Tjänstemän får inte väcka ärenden i fullmäktige. Så vem har väckt ärendet? Jo, längst ned i dokumentet ser det ut så här:
Det är alltså fullmäktiges ordförande Birgith Olsson Johansson som väckt ärendet. Men hon kan bara väcka ärenden genom att som fullmäktigeledamot skriva en motion och det här är ingen motion.
Skulle det här ärendet ha gått den korrekta vägen, så skulle det påbörjats som ett förslag författat av förvaltningen och överlämnats till kommunstyrelsen för beredning. Därefter väcker kommunstyrelsen ärendet i kommunfullmäktige. Det finns t.o.m. följande paragrafer i kommunallagen (5 kap) som säger:
Alternativt skulle en fullmäktigeledamot ha skrivit en motion om saken.
Hela saken är ett brott mot kommunallagen och Göran Wåhlstedth behöver bara anmäla det fattade beslutet till förvaltningsrätten för laglighetsprövning, så kommer beslutet med stor sannolikhet att upphävas. S-Alliansen (bra uttryck Göran, det tar vi i bruk!) måste då ta det hela via kommunstyrelsen och Wåhlstedth kan då få sina invändningar protokollförda där i god demokratisk anda.
Är du man eller mus Göran? Just do it!
Hur kommenterade då Ulf Häggqvist på Allehanda detta fullmäktige? Så här:
“Årets första möte för kommunfullmäktige i Örnsköldsvik blev ett möte i fullständig harmoni.
Inte en debatt, knappt en meningsskiljaktighet.
Fort gick det också – strax under två timmar.“
Vad ska man med en journalist i fullmäktige till, när han inte fattar processen han bevakar? Trött och kompis med de han är skickade att granska. Detta inträffade dock före Uffes artikel häromdagen om socialbidragen i kommunen. Så det finns en möjlighet att Uffe piggnat till. Om inte annat läser han helt uppenbart här på bloggen.
Varför vill S tillsätta en beredning i fullmäktige som ska se över den politiska organisationen? Den troliga förklaringen är att de ska göra nödvändiga justeringar av nämnder, arvodesnivåer och annat, som passar ett politiskt liv som minoritetsstyre. Allt enligt devisen: färre väljarröster men bibehållen makt, bibehållen arvodesandel och andra förmåner. Det här fattar förmodligen inte Anna-Britta “nopposition” Åkerlind. Det åligger alltså M och Lars Näslund m.fl. att rycka huvudet ur sanden och börja tjäna de väljare som röstade på er. Vakna. Ni är inte satta där att sitta som statister med slappa underkäkar.
Denna eminenta blogg tar nu upp ytterligare ett exempel på när sosseadeln försöker skydda sina privilegier, denna gång genom att försöka ändra den “politiska organisationen” istället för att genomföra en politik som gagnar medborgarna i Örnsköldsvik och därmed vinna röster. Vi kan se hur privilegieskyddandet säkras genom tillsättningsmakten, en makt som på alla sätt skall bibehållas genom att tillsätta poster med inkompetenta men lojala personer som; chefer, samordnare, utvecklare, politiska resurser etc. Till detta skall läggas den närmast antidemokratiska överenskommelsen med de borgerliga partierna i kommunfullmäktige och som också skall skydda sosseadeln, innebärande att oppositionen bara består av en sur kommunist som har förlorat sina tidigare privilegier och några clownliknande figurer som kallar sig sverigedemokrater med tystnad som den uttalade strategin. När det så gäller detta blogginläggs tema, om lagligheten i en kommande ny “politisk organisation”, så kan nog sosseadeln högaktningsfullt strunta i om det är lagligt eller ej mot bakgrund till att i länets domstolar, som har att laglighetspröva en eventuell kommande organisations tillkomst, har det funnits lagmän (lagkvinnor) som alltid dömt till Örnsköldsviks kommuns fördel, må det vara i laglighetsprövningar såsom nu aktuell, eller vid tillsättande av ställföreträdare (godemän och förvaltare), eller va-ärenden etc. Valresultatet från tex. Sollefteå där väljarna vänt sossarna ryggen har fått alvarliga konsekvenser för sosseadeln i Ådalen detta försöker man i Örnsköldsvik undvika med en ny “politisk organisation” som tillsammans med det nu verkande, blocköverstigande samarbetet skulle garantera sosseadeln makt oavsett valresultat.