Denna blogg drivs helt ideellt och på fritidsbasis. Vår tid är begränsad av arbete och familjeåtaganden. Tips och förslag från våra läsare kommer in i allt högre takt. En del intressanta tips saknar relevant information och tiden räcker helt enkelt inte till att följa upp och bekräfta alla tips. Därför ber vi er läsare att försöka gräva fram så mycket relevant information som möjligt innan ni skickar in era tips.
Det är enkelt att få fram relevant information, bara man vet var man ska leta. Här listar vi några verktyg att ha i verktygslådan när man gräver.
Örnsköldsviks kommun: Enligt offentlighetsprincipen är alla kommuner och myndigheter skyldiga att lämna ut offentliga handlingar. Vill du veta till exempel hur mycket artist NN kostade skattebetalarna, skicka då ett email till berörd nämnds sekreterare. Är du osäker på vilken nämnd skicka bara ett mail till registrator eller ring 0660 – 881 48. Registratorn och andra tjänstemän är nästan alltid trevliga och tillmötesgående. Visa dem samma vänlighet och respekt! Kom ihåg att du har rätt att vara anonym.
Ångermanlands tingsrätt: Dom eller stämningsansökan? Inga problem. Skicka ett email till: angermanlands.tingsratt@dom.se och du får svar inom 24 h. Där står det som journalisterna i media håller hemligt för dig.
Lexbase: Suverän databas över bl.a. dömda personer. Går även att söka på adresser och postnummer. Obs! Att en person förekommer i Lexbase betyder inte nödvändigtvis att vederbörande är dömd för brott. Dra inte för snabba slutsatser. Följ alltid upp genom att beställa beslut/handlingar.
Allabolag: Uppgifter om företag (omsättning, vinst, styrelsesammansättning, registreringsår, m.m.). Behöver man detaljer som inte återfinns där, så kan man oftast få informationen genom att ringa till Bolagsverket. Det är något så ovanligt som en myndighet man får suverän service ifrån.
Ratsit: Enklare uppgifter om privatpersoner återfinns på ratsit.se. Vem bor var och med vem eller vilka? Bolagsengagemang, finns det? Även personnummer går att ta fram.
Lantmäteriet: Uppgifter om fastigheter erhålles enkelt från Lantmäteriet. Vem äger en fastighet? Vem ägde den tidigare? Inga problem. Några klick bara, så får man ett utdrag ur fastighetsregistret på email.
Skatteverket: Skatteverket lämnar gladeligen ut uppgifter om taxerad inkomst. Ta reda på släktskap? Enkelt. Ring till Skatteverket och be att få tala med Folkbokföringsregistret. Få även svar på när en person folkbokförde sig på nuvarande adress och hitta tidigare adresser.
Google: Ett bra verktyg för informationssökning. Lär dej använda verktyget ordentligt. En annan bra och säkrare sökmotor som värnar din integritet och inte spårar din information är DuckDuckGo
Dra ditt strå till stacken och hjälp oss gräva.