8 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Osäljbara SEKAB har högsta lönerna

[RÄTTELSE: Gällande SKEAB:s ägarskap, så ägs 30% av Per Carstedts Ecodevelopment och 70% av NEKAB. Det senare ägs av Övik, Skellefteå och Umeås respektive energibolag, där Övik och Skellefteå vardera har knappt 50% och Umeå några få procent. I hastigheten glömde vi Etanoljesus Carstedts inblanding, hur nu detta är möjligt.]

Allehanda hade igår en artikel som presenterade de 25 bolag i Övik som betalar de högsta snittlönerna. Det är bra. Naturligtvis finns ett intresse hos såväl företagare som arbetstagare i kommunen för hur löneläget ser ut.

Nummer tre på listan är bolaget Clavister och VD John Vestberg intervjuas om bolagets löner. Artikelförfattaren noterar att SEKAB är etta på lönelistan. Inget annat skrivs om bolagen på listans övre del.

Vilket är märkligt. Det nämns inte ens att SEKAB ägs till knappt hälften av Öviks kommun (via Övik Energi, Skellefteå kommun har lika stor andel och Umeå en liten skvätt). Inte heller nämns något om att Övik Energi kvalar in på plats 9 på lönelistan.

Den genomsnittliga månadslönen på SEKAB är 48 000 kr. Bolaget som orsakat enorma förluster för Öviks skattebetalare. Enorma. Via Elvy Söderströms försorg, förstås. Socialdemokratisk företagsamhet: riskerna tas med skattebetalarnas pengar och när det går åt fanders så lånar man bara upp mer kapital – med beskattningsrätten som säkerhet. Som en skördetröska som släppts lös. Glufs, glufs.

Att Övik Energis lönenivå är så hög, ja vad ska man säga? Fisken ruttnar från huvudet. VD Kristina Säfsten trycker i sig över 100 000 kr per månad. Som vore hennes tjänster ovärderliga och inget bolaget skulle klara sig utan. Trots det monumentala fiasko Övik Energi ställt till med i bredbandsutbyggnaden, så har oss veterligen inte en, enda intervju gjorts med VD Säfsten. Och nej, problemen med fiberutbyggnaden är inte för lite statliga pengar eller IP-only. Hur har man projekterat utbyggnaden? Blött finger i luften?

Vi skattebetalare i Övik får inte ens återbäring på Kristina Säfstens jättelön via kommunalskatten. Hon är nämligen skattskriven i Umeå.

Och alltihop sker under socialdemokratisk flagg. Gör dina dagsverken åt kommunen, du löneslav. Alla 57 stycken, ty så många är de ungefär på ett år. I mitten av mars slutar ditt arbetsbeting där, varpå du får göra tjänst hos Glenn Nordlund i regionen under halvannan månad. Därefter väntar lika länge i Stefan Löfvens tjänst.

Clavisters VD håller det löneläge han finner bäst och under förutsättning att bolagets ägare, genom styrelsen, delar hans uppfattning.

Övik Energis och SEKAB:s ägare – det är vi.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!