Välfärd, var god dröj

Ni läsare som lyssnade på ljudupptagningen från mötet om skolpolitiken i Björna, kommer ni ihåg detta yttrande? (Lyssna på youtube här).

”Man kan alltid räkna upp en massa saker som inte ligger inom det vi måste göra, bl.a. kultur, och ska vi ta bort allt annat som inte är vård, skola och omsorg, då tror jag vi får det tufft allihopa.

Det var kommunalrådet Per Nyléns kommentar i diskussionen om huruvida det är rimligt att kommunen lägger betydande summor på kultur- och fritidsförvaltningen, samtidigt som man har problem med att leverera den s.k. välfärdens kommunala grundtjänster skola och omsorg. Man måste få ha lite roligt också. För andras pengar.

Nu behåller vi ovan i färskt minne och går över till kommunstyrelsens sammanträde från i tisdags. En av punkterna var de kommunala nämndernas verksamhetsplaner. Under avsnittet som behandlar omsorgsnämnden så finns en redogörelse för fem trender som nämnden (eller förmodligen snarare tjänstemännen på motsvarande förvaltning) uppfattar som viktiga. Där finner vi detta citat:

”Trend 5 Utjämningssystem nedgång i ekonomin

En förestående lågkonjunktur och även möjlig förändring i det nationella skatteutjämningssystemet kan innebära mindre skattemedel till förvaltningens verksamheter.

En konsekvens för verksamheterna blir då att ytterligare säkra processer och nyttja de medel som finns på ett effektivt sätt.

Konsekvensbeskrivningar blir viktiga att genomföra när förvaltningen står inför större förändringar som hotar att förändra kvalitén i den grad att verksamheterna inte kan klara lagstiftarens krav.

Investeringar i form av äldreboenden och gruppbostäder kan behöva skjutas upp, vilket i sin tur kan ge ökade kostnader i form av vitesförelägganden i de fall verksamheten inte kan verkställa insatser inom lagens stipulerade tidsgräns.

Men vad i hela friden är det som står där? Jo, att framtiden ter sig så ekonomiskt kärv, att investeringar som krävs för att upprätthålla lagens krav på omsorgstjänster kan komma att inte göras – och kommunen räknar med att det kan bli viten (alltså böter) på grund av detta.

Det är en helt fantastisk formulering. Kombinerar man den med Per Nyléns uppfattning om att vi får det tufft allihopa utan skattefinansierade bakelser, förlåt, skattefinansierad kultur och fritid, så blir saken inte bara stötande, utan direkt motbjudande.

Om det är någon som trott att vi ropat varg på den här bloggen, så kanske det är dags att sluta med det. Den är här nu, verkligheten.

Det återstår att se om eftertankens kranka blekhet kommer att svepa över Per Nyléns rödlätta kinder. Han gick till val på ”ett starkare samhälle”. Ovan är vad han levererar.

Kommunalråd Per Nylén

Var inte blyg, Kommentera!

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: